BIST 10.159
DOLAR 32,11
EURO 35,15
ALTIN 2.468,93
HABER /  GÜNCEL

Talabani'den PKK'ya net tavır

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, İHA muhabirine konuştu. Talabani, terör örgütü PKK'ya karşı Kuzey Irak'ta izleyeceği stratejiyi açıkladı. İşte Talabani'nin sözleri...

Abone ol

Talabani, İhlas Haber Ajansı'na (İHA) verdiği özel röportajda, PKK terör örgütüne karşı uygulayacakları stratejiyi, "Irak hükümeti, Kuzey Irak'taki PKK güçlerinin varlığına karşıdır. Siyasetimiz, hiçbir yabancı silahlı gücün Irak toprağında yerleşmesine izin vermemek ve bu militan grupların komşularımıza, özellikle de Türkiye'ye karşı her türlü eylemine engel olmaktır. Çünkü, Türkiye ile en üst seviyede ilişki kurmak istiyoruz" şeklinde açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK terör örgütüne karşı şu anda bir operasyon düzenleme ihtimallerinin olmadığını belirterek, "Irak, yeniden yapılanma içinde. Başkent'teki ve diğer kentlerdeki terör eylemlerine karşı mücadele ediyoruz. Güvenlik güçlerinin yeniden yapılanmasını da henüz tamamlayamadık. Böyle bir zamanda Irak birliklerini Kuzey Irak'a gönderemeyiz çünkü bütün güçlerimiz, Bağdat ve ülkenin diğer bölgelerindeki terör saldırıları üzerine yoğunlaşmış durumda. Ancak, Irak hükümetinin bir politikası olarak, Irak toprağında hiçbir silahlı gücün varlığına ve hiç kimsenin, Irak toprağını Türkiye'ye karşı üs olarak kullanmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Talabani, Irak'ın, PKK terör örgütüne karşı Amerika'yla işbirliği yapıp yapmayacağı yönündeki soruyu, "Amerikan güçleri bize bu konuda bir plan bildirmedi. PKK'nın bu bölgeyi terk etmesi yönünde ABD ile ortak bir anlayışa sahibiz. Ancak henüz, terör örgütüne karşı askeri hareket planı yok" diyerek yanıtladı. Talabani, Amerika'nın Kuzey Irak'ta konuşlanan terör kamplarına harekat düzenlemesi durumunda Irak güçlerinin de teröre karşı ABD ile işbirliği yapacağının altını çizdi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Erdoğan'ın Başkan George W. Bush ile görüşmesinden sonra ABD'nin, Kuzey Irak'ta bulunan 150 PKK'lının tutuklanması ile ilgili olarak Irak'taki birliklerine ilettiği karardan haberi olmadığını söyledi.

ani