BIST 10.159
DOLAR 32,17
EURO 35,12
ALTIN 2.471,03
HABER /  GÜNCEL

Öymen hükümete toz kondurmuyor

CHP'li Onur Öymen'den örnek tavır. Öymen son günlerde topa tuttukları hükümete dışarıda laf söyletmediklerini belirtti.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, son günlerde ağır sözlerle eleştirdikleri hükümeti yurtdışında savunduklarını söyledi.

Bu konuda ilke kararı aldıklarını belirten Öymen, “Hükümetin dış politikada başarılı olmasını istiyoruz. Onun için yurtdışında hükümeti savunuyoruz, aleyhinde konuşmuyoruz.” dedi.

CHP’li Öymen, yurtdışında izledikleri stratejiyi Zaman’a anlattı. Onur Öymen, yabancılar önünde hiçbir zaman iktidarı kötülemediklerini belirtirken, en son El Arabia Televizyonu’nda İsrail ile ilişkiler sebebiyle tepki alan AK Parti hükümetini Araplara karşı savunduklarını kaydetti. Öymen, bu desteğin Batılı muhatapları tarafından da şaşkınlık ve takdirle karşılandığını vurguladı. CHP lideri Deniz Baykal’ın dış politika kurmaylarından Onur Öymen, içeride yaptıkları eleştirilerin milli çıkarları korumayı amaçladığını savundu. Öymen, CHP’nin dış politikaya yönelik eleştirilerinin aslında Başbakan’ın elini güçlendirdiğini söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, buna örnek olarak Türkiye’ye müzakere tarihinin verildiği 17 Aralık Zirvesi öncesinde yaptıkları çıkışı gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile AB yetkilileri arasında görüşmelerin sürdüğü ve gerginliğin had safhada olduğu bir anda basın toplantısı düzenleyen Baykal, Erdoğan’a “Masayı terk edin, Türkiye’ye dönün” çağrısı yapmıştı. Onur Öymen, bu çıkışın altında yatan sebebin hükümetin elini rahatlatmak olduğunu açıkladı. CHP’li Öymen, “Hükümetin çok sıkıştığını gördük. Elini güçlendirmek istedik. Daha sağlam durabilmesi için bunu yaptık.” şeklinde konuştu.

Onur Öymen, partisi ile ABD arasındaki ilişkilere de açıklık getirdi. CHP’nin Atatürk’ün dış politika anlayışını sürdürdüğünü, bunun için Amerika dahil hiçbir ülke ile düşman olmasının mümkün olmadığını vurguladı. “ABD bizim dostumuzdur, Türkiye’nin müttefikidir.” diyen Öymen, Türkiye-ABD ilişkilerinin stratejik ortak kavramı ile açıklanamayacağı görüşünü yineledi. ABD’nin stratejik ortaklarının İngiltere, İsrail ve Kanada olduğunu ifade eden Öymen, “Türkiye, hiçbir zaman ABD’nin stratejik ortağı olmadı.” iddiasında bulundu.

Haber: Ömer Şahin
Kaynak: www.zaman.com.tr