BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Talabani PKK'ya söz vermiş!

Celal Talabani'nin Türk medyasına PKK'yla ilgili neden net konuşmadığı anlaşıldı. Talabani, devlet başkanlığına seçilmeden önce ilk vaadini PKK'ya verdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin Türk medyasına verdiği demeçlerde PKK için neden söz veremediğinin sebebi MGK’ya sunulan bir raporla ortaya çıktı. Askeri istihbarat birimlerince hazırlanan rapora göre; Talabani Devlet Başkanı seçilmeden bir süre önce PKK/KONGRA-GEL’in ikinci adamı konumundaki Cemil Bayık’la özel bir görüşme yaptı.

Tutuklanmama garantisi

PKK’nın ‘muhafazakar’ kanat lideri Cemil Bayık, Osman Öcalan’dan kaynaklanan gerginliğin giderilmesi için KYB lideri Talabani’ye ‘zeytin dalı’ uzatarak, ‘İlişkilerimizin eskisi gibi olmasını arzuluyoruz’ dedi. Reformcu kanat lideri Ferhat kodlu Osman Öcalan’ın 100 kişilik ekibiyle birlikte Kandil Dağı’nı terkederek Musul’a yerleşmesi, PKK ile KYB arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilemişti.

Özel görüşmede Cemil Bayık, KYB tarafından tutuklanan örgüt mensuplarının serbest bırakılmasını istedi. Görüşmeye, PKK’lı teröristlerin tutuklanmaması pazarlığı damgasını vurdu. Bayık’ın ‘Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz’ sözlerine Talabani’nin sıcak yaklaştığı bildirildi. Bu görüşmeden sonra Celal Talabani Irak Devlet Başkanlığı’na seçildi.

Paralı asker oldular

Aynı raporda, PKK’dan ayrılan 100’e yakın teröristin Musul’da ABD güçlerinin saflarına katıldığı ve ‘paralı asker’ gibi görev yaptıkları öne sürüldü. ABD güçlerinin Musul Keşek Kışlası’nda bulunan ve örgütten ayrılan 100 teröristle birlikte Şubat ayında ‘direnişçilere’ karşı operasyon gerçekleştirdiği belirtiliyor. Talabani, Devlet Başkanı seçildikten sonra Türk gazetecilerin, ‘PKK’ya karşı ne yapacaksınız?’ sorularına, ‘Bir şeyler yaparız’ diyerek kaçamak cevap vermişti.

Haber: Kamil Elibol
Kaynak:

ani