BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.433,15
HABER /  DÜNYA

Talabani PKKya adres gösterdi

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Yunan gazetesine verdiği demeçte, PKK'ya ilginç bir çağrıda bulundu.

Abone ol

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, PKK'dan Kuzey Irak'taki faaliyetlerine son vermesini isteyerek, "Türkiye'nin Kürt bölgelerinde, Kandil'den daha çok dağ ve vadi var. Türkiye'den bazı çevrelere buraya gelmeleri için bahane sağlıyorlar" dedi.

KÜRTLERİN RÜYALARI GERÇEKLEŞTİ

Yunan Eleftherotipia gazetesine konuşan Talabani'nin açıklamaları Kürt internet sitelerinde yayımlandı. Kürtler'in Irak'taki rüyalarının büyük bölümünün gerçekleştiğini belirten Talabani, "Artık federe bir Irak'ımız var" dedi.

AKP hakkındaki kapatma davasına da dikkat çeken Talabani, şunları kaydetti:

AK PARTİ KAPATILIRSA GERİYE GİDİŞ OLUR

"Irak hükümeti ve halk, bu durumdan kaygı duyuyor. Böyle bir şey olursa, bu bir geriye gidiş olacak. AKP bize karşı hep dostça ve net bir politika uyguladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kısa süre önce görüşüp dostluk ilişkileri anlaşmasının temellerini attık. AKP ile Türkiye-Irak ilişkilerinin dostluk çerçevesinde kalması gerektiği konusunda anlaştık. Türkiye Anayasa Mahkemesi, AKP'yi kapatırsa yeni bir parti kurulacak ve bu parti gene oyların çoğunu alacak."

Talabani, DTP'nin kapatılmasının ise Kürt sorununda silahlı mücadele düşüncesini savunanların elini güçlendireceğini savundu.

YUNANİSTAN ÖRNEĞİ

Talabani, PKK'nın Kuzey Irak'taki faaliyetlerinin kendilerini rahatsız ettiğini vurguladı. Bölücü örgütü Kuzey Irak'taki faaliyetlerine son vermeye çağıran Talabani, şöyle konuştu:

"Bağdat'taki Irak hükümetinin, hatta Kürdistan hükümetinin de Türk hükümetiyle ilişkileri iyi. Bu bombalamaların arkasında kimlerin olduğunu biliyoruz. Bu arada PKK'ya da faaliyetlerine son vermesi için çağrıda bulunduk. Bir ülkede bulunan bir grubun, başka bir ülkeye karşı faaliyette bulunmasını kimse kabul edemez. Bir örnek verelim; Yunanistan, Arnavutluk'ta bulunan ve Yunan toprakları içinde savaşan bir gerilla grubunu kabul edebilir mi? Türkiye'deki Kürt kardeşlerimizden defalarca savaşa son vermelerini istedik. Siyasi mücadeleye geçsinler. Bunu yapmazlarsa ülkemizi terk ederek, ülkelerine dönmelerini talep ediyoruz." 

İRAN KÜRTLERİNİ ÖRNEK ALSINLAR 

"Türkiye'nin Kürt bölgelerinde Kandil Dağı'ndan daha çok dağ ve vadi var. Kürdistan-Irak'ta kalacakların ise Kürt halkı tarafından seçilmiş yerel hükümete uymaları gerekir. Bizi dinlemeyerek, Türkiye'de belirli çevrelere buraya gelmeleri için bahane sağlıyorlar. Bombalamalardan ve şu anda Irak Kürdistanı'nda olanlardan PKK sorumludur. İran Kürtlerinin uyguladığı taktiği örnek alsınlar. İran Kürt partizanlarının kampları Irak Kürdistanı'nda, ancak topraklarımızdan İran'a karşı askeri faaliyette bulunmuyorlar. PKK’nın da aynısını yapacağını ümit ediyoruz. Bunu onlardan istedik fakat bizi dinlemiyorlar."