BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Taksim Projesi'ni saklayan odaya şok

Gezi olaylarının başlarında mahkemenin iptal kararını gizlediği iddia edilen Mimarlar Odası'na yargıdan kötü haber.

Abone ol

“Mimarlar Odası: Taksim Projesi’ni iptal kararını 23 gündür biliyorduk” başlıklı Zaman’ın haberini yalanlayıp tekzip talep eden Mimarlar Odası’na mahkemeden ret çıktı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre, başvuruyu inceleyen hem Bakırköy 11. Sulh Ceza Mahkemesi hem de üst mahkeme olan Bakırköy 20. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘haberin yayından kaldırılması ve tekzip metni yayımlanması talebinin yerinde olmadığı’ yönünde karar verdi.

İstanbul Mimarlar Odası avukatı Can Atalay, 16 Ağustos 2013 tarihinde Bakırköy 11. Sulh Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçe ile haberin gerçeğe aykırı olduğunu iddia ederek yayından kaldırılmasını ve tekzip metni yayımlanmasını talep etmişti. Başvuruyu inceleyen mahkeme, odanın talebini haksız bularak reddetti. 21 Ağustos 2013 tarihinde avukat Can Atalay, bir üst mahkemeye itiraz dilekçesini sundu. 20. Asliye Ceza Mahkemesi de Mimarlar Odası’nın talebini reddetti. Mahkeme, haberin yayından kaldırılması ve tekzip metni yayımlanması talebini yerinde bulmadı. Kamuoyu, İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin Gezi olaylarının gerekçesi olan Taksim Projesi’nin iptal kararının olaylar sırasında verildiğini ancak kamuoyuna açıklanmadığını Zaman’ın 3 Temmuz 2013 tarihli haberiyle öğrendi. Haberdeki açıklamalarda odanın Gezi olaylarının yoğun olduğu günlerde mahkemenin verdiği, iptal kararından haberdar olduğu, ancak gerekçeli karar hazırlanmadığı için kamuoyuna açıklamadıkları belirtildi.

27 Mayıs 2013 tarihinde, Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarının 3 metrelik kısmının gece 22.00 civarında yıkılması ve 5 ağacın yerinden sökülmesi ile başlayan olaylar, ilerleyen günlerde tüm Türkiye’ye yayılmaya çalışılmıştı. Olayların devam ettiği günlerde İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin, 6 Haziran 2013 tarihli kararıyla ‘Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi’ni iptal ettiği ortaya çıkmıştı.