BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Takas edilen İsrailli askerin ilk sözleri

Hamas: İsrailli asker Gilat Şalit Gazze'den Mısır'a geçti

Abone ol

Hamas'ın 5 yıldır esir tuttuğu İsrailli asker Gilad Şalit bugün özgürlüğüne kavuştu. Şalit'in ilk sözlerinden birisi "Hamas bana iyi davrandı" oldu.

İsrail, Şalit'e karşılık ilk aşamada 477 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. Hamas, Gazze'de bugünü resmi tatil ilan ederek, gövde gösterisi yapacak. İsrail ise Şalit için askeri tören düzenleyecek.

5 yıl süren tutukluluğun ardından Mısır televizyonuna açıklama yapan Gilad Şalit, sağlığının iyi olduğunu söyleyerek  "Çok heyecanlıyım. Artık özgürüm. Yapacak çok şeyim var" diye konuştu.

5 YIL ARADAN SONRA İLK GÖRÜNTÜ

İŞTE DAKİKA DAKİKA TARİHİ TAKAS...

13.51: BBC Arapça, Suriye'ye gönderilecek tutukluların TSİ bu akşam 20.30'da Şam'a ulaşacaklarını bildirdi. Grubu havaalanında Filistinli grupların temsilcileri ve Suriyeli yetkililer karşılayacak.

13.40: Tutukluluk süresi en uzun olan Filistinlilerden Nail Barghuti'nin kızkardeşi Hanan, Beitunya kontrol noktasında BBC'ye yaptığı açıklamada, "Bu tarif edilemez bir mutluluk. 32 yıldır ağlıyordum. bugün ilk defa mutluluk gözyaşladı döküyorum. Direnişe binlerce teşekkürler" dedi.

13.30: İsrail ordusundan yapılan açıklamada ilk grupta serbest bırakılacak 477 tutuklunun transferinin TSİ 13.00 itibarıyla tamamlandığı bildirildi.

13.25: Abbas'ın ardından Ramallah'ta toplanan kalabalığa seslenenen Hamas'ın üst düzey isimlerinden Hasan Yusuf, takas anlaşmasına katkıda bulunan tüm ülkelere teşekkür etti.

13.19: Şalit'i taşıdığına inanılan bir İsrail helikopteri Kerem Şalom sınır kapısından ayrılarak Şalit'in ailesinin bulunduğu Tel Nof Hava Üssü'ne doğru yola çıktı.

13.17: BBC: Filistinliler'i almak üzere Türkiye'den bir uçak Kahire'de

13.04: Batı Şeria'da düzenlenen karşılama töreninde konuşan Filistin lideri Mahmud Abbas: "Bütün tutuklu kardeşlerimiz serbest bırakılana kadar uğraşacağız" dedi.

13.00:
Gazze Şeridi'ndeki Hamas yönetiminin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail'in serbest bıraktığı Filistinli mahkumların boynuna tek tek sarılarak karşıladı. Haniye, tutukluların boynuna zafer madalyası taktı.

12.47: BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'le Hamas arasındaki esir takasının, Ortadoğu barış sürecini olumlu etkileyerek, görüşmelerin yeniden başlamasına neden olacağını umduğunu söyledi. 

GİLAD ŞALİT'İN İLK SÖZLERİ

12:30 Gilad Şalit İsrail'de sağlık kontrolünden geçiyor.

12:25 Gilad Şalit: İsrail'e saldırmadıkları sürece tüm Filistinlilerin özgürlüklerine kavuşmaları beni mutlu eder.

12:23 Gilad Şalit: İsrail'e savaşmak için dönmedim. Umuyorum ki bu anlaşma bir barış döneminin de başlangıcı olur ve artık bu savaşlar biter.

12:20 Gilad Şalit: Hamas bana iyi davrandı

12:17 Gilad Şalit: Serbest bırakılacağımı 1 hafta öncesinde Hamas yetkililerinden öğrendim.

12:15 Gilad Şalit: Özgürlüğüme bir gün kavuşacağıma her zaman inandım.

12:15 Gilad Şalit: Sağlığım yerinde

12.15: Gilad Şalit Mısır televizyonuna yaptığı açıklamada, Hamas'ın kendisine iyi davrandığını belirtti.

12.12: Şalit'in Mısır devlet televizyonu Nil TV'ye verdiği ilk röportaj yayınlandı. Şalit'in ilk sözleri, "Şu an çok heyecanlıyım" oldu.

12.05. İsrail ordu sözcüsü: Gilat Şalit evine döndü.

11.52: Mısır televizyonu, Gilad Şalit'le yaptığı bir röportajı kısa süre sonra yayına vereceğini açıkladı.

11.20: İsrailli asker Şalit, mahkum takası yapıldığı sırada Mısır televizyonunda görüntülendi. Şalit'in sağlıklı olduğu görüldü.

11.15: İsrail televizyonları, Şalit'in İsrailli yetkililere teslim edildiğini duyurdu.

11.00: Netanyahu'nun Twitter hesabundan yapılan açıklamada, "Tel Nof Hava Üssü'ne ulaştım, Şalit ailesiyle bir araya geldim ve onlara 'Bugünü gördüğümüz için çok memnunum. Çok yakında Gilad'a kavuşacaksınız' dedim" ifadeleri kullanıldı.

10.55: Tutukluların ikna edildiği ve Gazze'ye doğru yola çıktığı belirtildi.

10.45: Filistinli kadın tutuklu Meryem El Tarabin'in, Gazze'de ikamet mecburiyetini reddettiği için takas anlaşmasının dışında kaldığı ifade edildi.

10.40: İsrail Başbakanı Netanyahu, Tel Nof Hava Üssü'nde Şalit ailesiyle bir araya geldi.

10.38: İsrail ordusundan bir yetkili, iki Filistinli kadın tutuklunun Gazze'ye gönderilmeyi reddetmesi üzerine takas sürecinde bazı aksamalar olduğunu açıkladı.

10.35: Kahire Havaalanı'nda sürgüne gönderilecek 40 Filistinli mahkum için geniş güvenlik önlemleri alındı. Söz konusu mahkumların bugün Türkiye, Suriye ve Katar'a gönderilmesi bekleniyor. Türkiye, 10 mahkumu kabul edecek.

10.29: Serbest bırakılan ilk iki Filistinli mahkum sınırı geçerek Gazze Şeridi'ne geçti.

10.18: Şalit'in şu dakikalarda Rafeh sınır kapısında olduğu tahmin ediliyor.

10.11: İsrail'in ilk aşamada serbest bırakacağı 477 Filistinli mahkum, Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi. Şalit, Mısır'da sağlık kontrolünden geçti.

9.27: Filistin basını, Gilad Şalit'in bir saat içinde İsrail'de olacağını yazdı.

9.14: İsrail, Şalit'in Mısır'da olduğunu doğruladı. Esir askerin artık Hamas'ın elinde olmadığı belirtildi. Gazze Şeridi'nde toplanan Filistinliler, "Yeni bir Gilad Şalit istiyoruz!" sloganları attı.

8.58: Gilad Şalit'in ailesi Tel Nof Hava Üssü'ne geldi. Şalit, sınırı geçerek Kerem Şalom'a vardığında ilk yapılacak şey, kendisine eski cep telefonunun verilmesi olacak. Annesi onu eski telefonundan arayarak "hoş geldin" diyecek. İsrail komandoları daha sonra Şalit'e eşlik ederek Mizpe Hila'daki evine götürecek.

cccc.jpg

 FİLİSTİNLİ 40 MAHKUM TÜRKİYE'YE GÖNDERİLECEK
İsrail, Hamas'ın esir tuttuğu er Gilat Şalit'i geri almak için 1027 Filistinli tutukluyu serbest bırakmayı kabul etmişti. Ancak bunların 40'ını ancak sürgüne gitmeleri şartıyla salıvereceğini açıklamıştı. Şimdi bu 40 kişinin Türkiye, Katar ve Suriye'ye gönderileceği ortaya çıktı. Hamas'ın başkan yardımcısı Ebu Marzuk, el Hayat gazetesine Türkiye, Katar ve Suriye'nin 40 mahkumu almak istediğini açıkladı

Söz konusu 40 tutukludan kimin hangi ülkeye gönderileceği henüz bilinmiyor. Fakat İsrail'in Gazze ya da Batı Şeria'da dahi kalmalarına izin vermediği sabıkalı militanların suç karnesi bir hayli kabarık..

Kaynak :

NETENYAHU AİLELERE MEKTUP YOLLADI

İsrailli asker Gilad Şalit karşılığında 1027 Filistinlinin salıverilmesini öngören takasın ilk aşaması hayata geçirilirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasına karşı çıkan İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerine mektup gönderdi.

Netanyahu, mektubunda ailelerin karşı karşıya bulunduğu acıları anladığını ve kendisinin de teröre kurban vermiş ailelerden biri olduğunu belirterek, "Benim kardeşim de Entebbe'deki rehineleri kurtarma operasyonu sırasında hayatını kaybetmişti" dedi.

1976 yılında, 248 yolcu taşıyan bir Fransa Hava yolları uçağı Uganda'daki Entebbe havalimanına kaçırılmış; uçaktaki rehine İsraillileri kurtarmak için düzenlenen operasyon sırasında, İsrail ordusunun komando biriminin başında bulunan Netanyahu'nun kardeşi Yonatan Netanyahu, operasyona katılan İsrailli askerlerden ölen tek kişi olmuştu.

Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest kalması konusuyla ilgili kararın, şimdiye kadar verdiği en zor kararlardan biri olduğunu belirterek, "Bu benim için de zordu; sizin için de" dedi.

Netanyahu, "Tutsak bir askeri geri getirmek için duyduğumuz güçlü arzunun karşısına Gilad Şalit'in beş yıl önce kaçırılmasına karşılık İsrail Devleti'nin ödemek zorunda kalacağı ağır bedeli sınırlama gereği dikiliyordu. Bu bedelin sizin için çok ağır olduğunu biliyorum" dedi ve şöyle devam etti:

"Şu hassas zamanda ben ve tüm İsrail ulusunun sizleri kucakladığını ve acılarınızı paylaştığını bilmekle teselli bulacağınızı ümit ediyorum."

ŞALİT 2006'DA KAÇIRILMIŞTI

Gilad Şalit 2006 yılında kazdıkları tünelden İsrail tarafına geçen Hamas militanları tarafından kaçırılmıştı. İsrail ile Hamas, Şalit'in serbest bırakılması için 5 yıllık süre içinde defalarca görüşmüştü ama hep son anda anlaşma bozulmuştu. Mısır'ın arabuluculuğunda bu defa başarıya ulaşıldı. İsrail, Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli mahkumu serbest bırakacak. Sürgün edilmesi şartıyla serbest bırakılan 40 Filistinli mahkumdan 10'u Türkiye tarafından kabul edilecek. 

İŞTE O ANLAR


ŞALİT'İN İLK RÖPORTAJI