BIST 9.138
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,64
HABER /  DÜNYA

Tahran özerkliğe sıcak bakıyor

PYD Lideri Salih Müslim, İran’dan da geçici yönetim için destek aldığını söyledi.

Abone ol

İstanbul’daki görüşmelerinin ardından Tahran’da da bir dizi temaslarda bulunan PYD Lideri Salih Müslim, İran’dan da geçici yönetim için destek aldığını söyledi. Müslim, ikinci halka görüşmeler için önümüzdeki hafta Ankara’ya gelebileceğini ifade etti.

PYD Lideri Salih Müslim İran ziyaretini Star'a değerlendirdi. Suriye Kürt bölgesinde kontrolü elinde bulunduran PYD’nin Başkanı Salih Müslim, önümüzdeki hafta görüşmelerin ikinci bölümü için Ankara’ya gelebileceğini açıkladı. Müslim, 20 güne kadar Küt geçici yönetimle ilgili çalışmalarının sonuçlanacağını ifade ederken, İran’da yaptığı görüşmelerden de geçici yönetime destek aldıklarını açıkladı.

Diplomatik trafik tam gaz

Suriye’deki gelişmeler dünya gündemini meşgul ederken, Suriye Kürt bölgesine ilişkin diplomatik trafik de baş döndürücü bir şekilde sürüyor. Önceki hafta İstanbul’da Türk yetkililerle görüşen PYD Başkanı Salih Müslim, Tahran’da da destek arayışını sürdürdü. İran ziyaretinin ardından telefonla soruları yanıtlayan Müslim, İran makamlarının da görüşmelerde Suriye Kürt bölgesindeki geçici yönetime destek verdiklerini söyledi.

Washington bize mesafeli

Hafta içinde Amerikan makamlarıyla da Avrupa’da temas kurduklarını kaydeden Salih Müslim, ancak Washington yönetiminin kendilerine yönelik mesafesini koruduğunu kaydetti. Müslim, İsrail ile ise herhangi bir temasın gerçekleşmediği ifade etti. Salih Müslim, Türk makamlarıyla gerçekleşecek olan ikinci halka görüşmeler için ise önümüzdeki hafta Ankara’ya gelebileceğini ifade etti.

20 güne kadar şekillenir

Müslim, 20 güne kadar geçici yönetimle ilgili çalışmalarının sonuçlanacağını ifade ederken, sözkonusu yönetime şimdiye kadar Ankara ve Tahran’ın yeşil ışık yaktığı, ABD ve Irak Bölgesel Kürt yönetiminin çekincelerinin sürdüğü belirtildi. Müslim, İstanbul’dan Paris’e giderken Star’a yaptığı açıklamada, her partiden beşer temsilcinin katılacağı ve yaklaşık 75 kişiden oluşan bir geçici konsey kurulacağını açıklamış ve bu kurulun içinden geçici hükümetin seçileceğini belirtmişti.

Kürt Konferansı için davet yok

Ağustos ayı sonunda Erbil’de düzenlenmesi beklenen Kürt Konferansı için henüz ellerine resmi bir davet ulaşmadığını dile getiren Salih Müslim, “Belki önümüzdeki günlerde davet gelir” dedi. Gelişmeleri yakından izleyen çevreler, PYD’nin Suriye’deki KDP’ye yakın Kürtlere yönelik politikasının Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nin PYD’ye mesafeli yaklaşmasına neden olduğunu ifade ediyor. Gözlemciler, Erbil konferansına davet konusundaki gecikmeyi bu gelişmelerle ilişkilendiriyorlar.