BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suya uydudan müdahale

İstanbul'un su trafiği her 30 saniyede bir değişen bilgi akışıyla kontrol edilecek.

Abone ol

İSKİ mevcut SCADA sistemini dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip yeni SCADA sistemiyle yeniliyor. Artık İstanbul'un su trafiği her 30 saniyede bir değişen bilgi akışıyla daha hızlı kontrol edilecek… 

Sistemin en önemli özelliği ise yeni teknolojilere entegre olabilmesi. Sistem güvenilir, yüksek performanslı, karasal hatlardan bağımsız, geniş kapsama alanı sağlayan uydu haberleşmesiyle yönetiliyor. Uydu sistemi üzerinden sağlanan haberleşme yöntemi ile Istrancalar’ dan Melen’e kadar geniş ve farklı arazi şartlarına sahip bir alanda Su Dağıtım Sistemi, her 30 saniyede bir değişen bilgi akışıyla kontrol edilebiliyor.

Modern Sistem sayesinde yağış durumlarında barajlardaki yükselme oranı kısa sürede ölçülebiliyor, çıkabilecek bir arızayı anında görmek ve müdahale etmek mümkün olduğundan su kaybının da önemli ölçüde önüne geçiliyor. Modern SCADA sistemi sayesinde şehre verilen su miktarıyla fatura edilen su miktarı arasındaki fark daha kolay tespit edilebiliyor ve kaçak su kullanımının tespiti kolaylaşıyor.

Bilgi toplama ve bu toplanılan bilgilerin veri bankasında saklanması ile İSKİ geçmiş dönemlere ait raporlama işlemlerini artık daha kolay yapabilecek. SCADA sistemi ile İSKİ' ye ait Barajlar, Ana İsale Hatları , Terfi Merkezleri ve depolardaki seviye, basınç, debi, meteorolojik bilgiler, su kalitesi vb. bilgiler Kağıthane SCADA merkezinden izlenebiliyor.


Ayrıca istasyonlarda bulunan kameralarla anlık görüntü alabilme imkanı da bulunmakta. Sistem sayesinde merkezden tesisleri görebilme ve müdahale edebilme imkanı da olacak VSAT uydu haberleşme sistemine haiz mobil araçlar sayesinde ise İstanbul'un herhangi bir yerinde yapılan bir bakım çalışması ya da herhangi bir arıza özel araçlar sayesinde merkezden canlı olarak izlenebilecek. Sistem yeni teknolojilere entegre olabilme özelliği sayesinde kullanılabilirliğini ve teknolojilik üstünlüğünü hiç bir zaman kaybetmiyor. Gelişmiş SCADA sistemi ile olası bir afet anında bilgilere daha hızlı erişim ve kolay müdahalede sağlanılabilecek.

134 İstasyondan 30’u Devreye Alındı…

Sistemin İçmesuyu Ana Kontrol Merkezi Donanım bazındaki istasyon kurulum çalışmaları 30 istasyonda tamamlandı. İstanbul’un içme suyu sistemine yeni dahil olan Melen Regülatöründen Istranca’lara kadar toplam 134 istasyon bulunuyor. Gelişmiş SCADA teknolojisini İstanbulluların hizmetine sunmak yaklaşık 13 milyon Euro'ya maloldu. Sistem 2008 yılının ikinci yarısında tamamen devreye girecek.