BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  GÜNCEL

Suudiler İran'la savaşa hazırlanıyor!

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın emriyle veliaht prens değişti. Yeni Kral adayı Selman nasıl birisi? Yeni Şafak'tan İbrahim Karagül yaklaşan tehlikeyi yazdı.

Abone ol

Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine Kral Salman'ın oğlu İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirildi.

Hırslı kişiliğiyle tanınan Selman Savunma Bakanı olarak Yemen operasyonlarını yönetiyordu. Tahran ile olası savaşın İran topraklarında olması için çalışacaklarını söyleyen bir isim.

Selman ayrıca 15 Temmuz darbe girişimine adı karışan Birleşik Arap Emirlikleri'nin Washington Büyükelçisi Uteybe ile de yakın temasta.

Peki Suudi Arabistan'daki bu sessiz darbe sonrası bölgede neler olacak? Son bir senedir İran-Suudi Arabistan gerilimine dair çok sayıda yazılar kaleme alan Yeni Şafak gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, bugünkü yazısında yine bu konuya değindi.

Suudi Arabistan'ın yeni veliaht prensine 'biat töreni'

Dünyanın kestirilemeyen bir iklime sürüklendiğini öngören Karagül, yazısına böyle devam ediyor:

"Katar krizinin gerçek sebebi Riyad’daki darbe ile netleşti. Yeni Veliaht, ki artık S. Arabistan’ı o yönetecek, İran’la savaşın hazırlıklarını yapıyor, İran’la ilişkide olan hiçbir ülkeye tahammül etmiyordu. Zaten, Mayıs’ta bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada İran’ı İslam dünyasına egemen olmaya çalışmakla suçlayarak “Tahran’ın nihai amacının Mekke’ye sahip olmak” olduğunu söyledi.

Selman’ın; “Topraklarımızda bir çatışma yaşanmasını beklemeyecek ve bu savaşın İran’ın topraklarında olması için çalışacağız” sözü çok önemliydi. Suudiler, “Nasılsa savaş bize gelecek, öyleyse biz savaşı onların topraklarına götürelim” diyordu.

Riyad’daki bu değişiklikten sonra, İran-S. Arabistan arasında kısa süre içinde çok sert rüzgarlar esecek ve bu bütün coğrafyayı sarsacak. Herkesin çok dikkatli olması lazım..

SAKIN BUNU MEZHEP SAVAŞI ZANNETMEYİN

Sakın bunu mezhep savaşı zannetmeyin. Sakın bunu Arap-Fars savaşı zannetmeyin. “Savaş İslam’ın kalbine yerleşecek, İslam kendi içinde savaşacak” tezlerini kim üretmişse onların planı da bu."