BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Suruç'un tarihi evleri yok oluyor

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki tarihi evler, yoğun göç dalgası sonrası kaderine terk edildi.

Abone ol

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 150 hanelik köy olan Tepeli Mızar Köyü'nde yaşanan susuzluk nedeniyle köylülerin de göç vermesinden sonra tarihi kümbet evler bakımsızlıktan birer birer yok olmayla karşı karşıya kaldı.

Köyde kalan bazı köy sakinlerinden Bilal Çelikten, bundan 20 yıl öncesine kadar bu köyde 500 hane olduğunu söyledi. Köyün etrafının ağaçlarla çevrili olduğunu belirten köylüler, şimdi ilçede yaşanan su sorunu nedeniyle köy halkının başka illere göç etmek zorunda kaldığını belirtti. Tabanı kare olacak şekilde, yukarıya doğru çıkıldıkça daralan, üst üste bindirme tekniğiyle yapılmış kendine özgü kubbesinin bulunduğunu belirten köylüler, Yapının inşasında çok önemli bir ayrıntı ise, saman karıştırılmış balçıkla tüm yüzeyin sıvanmış olmasıdır. Ancak bu şekilde çetin kış şartlarına dayanıyor. Tepede ise baca ve aydınlatma görevi gören bir açıklık bırakılıyor. Bu açıklık, hem aydınlatma-havalandırma görevi hem de kış aylarında ısınma için yakılan ateşin dumanın çıkmasını sağlıyor" dedi.

5-6 metre yükseklikteki evlerin, sağlamlığı da sıvasının özelliğinden kaynaklanıyor. Yaz aylarında inşa edilen evlerin kerpiçleri de bu sayede kuruyarak sağlamlaşıyor. Evlerin iç mekan genişliği ise yaklaşık 12 metrekare.