BIST 10.269
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,73
HABER /  GÜNCEL

Sürpriz ziyaret Rusya Genelkurmay Başkanı Ankara'da

Rus uçağının düşürülmesi sonucu dip yapan Türkiye -Rusya askeri ilişkileri, Rus Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov'un, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı ziyaretiyle tekrar zirve yaptı.

Abone ol

Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov, Ankara'ya sürpriz ir ziyaret gerçekleştirdi. 

Rus uçağının Suriye sınırında düşürülmesi sonrası en düşük seviyeye inen Türk-Rus askeri ilişkileri, Orgeneral Gerasimov'un bu ziyaretiyle tekrar en yüksek seviyeye çıktı. 
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, resmi ziyaret için Ankara'ya gelen Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ile görüştü.

Genelkurmay Karargahı'na gelişinde Orgeneral Akar tarafından askeri törenle karşılanan Orgeneral Gerasimov, iki ülke milli marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı.

ORGENERAL AKAR'DAN PROTOKOL UYARISI 

Törende, Org. Gerasimov'un tören kıtasını selamlaması sırasında, Org. Akar beraberinde gelen heyeti uyararak gelmemesini istedi. Org. Akar ve Org. Gerasimov birlikte tören kıtasını selamlarken, heyet arka taraftan takip etti.

ANA GÜNDEM; SURİYE

Törenin ardından Akar ile Gerasimov'un görüşmesi basına kapalı gerçekleşti.

Kritik ziyarette ana gündem, Suriye. Akar ve Gerasimov, iç savaş ülkesindeki son durumun masaya yatırıldığı öğrenildi.

Türkiye, 24 Ağustos'ta sınır hattından IŞİD'i temizlemek için sınır ötesi harekât başlatmıştı. Fırat Kalkanı isimli harekât, 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin arasındaki tarihi zirveden günler sonra hayata geçirilmişti.

IŞİD VE PYD OPERASYONLARI

Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçleri, kısa sürede Cerablus'tan Azez'e kadar olan hattı IŞİD teröristlerinden arındırırken, PKK'nın Suriye uzantısı YPG'den de birçok köy alındı.

Kasım 2015'te Türkiye'nin hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesiyle kopan ilişkiler, Ağustos 2016'da yeniden tamir edildi ve Ankara ile Moskova arasında yeni bir sayfa açıldı.

'TÜRKİYE ARTIK KARADANEZ'İN EFENDİSİ DEĞİL' DEMİŞTİ

Türkiye ziyaret gerçekleştiren Rusya Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov, Karadeniz'deki Rus filosu ve Türk Deniz Kuvvetleri arasındaki "güç oranının son birkaç yıl içerisinde ciddi biçimde değiştiğini" savunarak "Türkiye'nin neredeyse Karadeniz'in efendisi olduğu söyleniyordu. Artık her şey değişti" şeklinde konuşmuştu.