BIST 9.780
DOLAR 32,57
EURO 34,94
ALTIN 2.431,97
HABER /  DÜNYA

Suriye'nin kaderi Rusya'da yazılıyor!

Rusya'da yapılan Suriye zirvesinde, muhalifler ile Esad rejimini temsil eden heyet görüşmeye başladı.

Abone ol

İç savaşın 4. yılında Rusya'da yapılan kritik Suriye zirvesinde ülkenin kaderini belirleyecek muhalif kanat ile Esad rejimi heyeti görüşmeye başladı.

Dışişleri Bakanlığı konuk evinde başlayan diyalog görüşmelerine çoğunluğunu yönetimin tanıdığı muhaliflerin oluşturduğu Ulusal Koordinasyon Kurulu üyesi 36 kişinin katıldığı belirtildi. Toplantıya ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da katılması planlanıyor.

Rusya'nın arabuluculuğunda Suriyeli bazı muhalif gruplarla Esad yönetimi arasında yapılan görüşmeler Moskova'da başladı. Şam yönetimi ve Suriyeli iç muhalifleri aynı masada buluşturan görüşmelere bağımsız politikacılar da katılıyor.

OTURUMLAR BASINA KAPALI

Diyalog görüşmelerine çoğunluğu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi 14 kişinin katılmayacağı açıklanmıştı. Dün Rusya Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Vitaly Naumkin'in açılış konuşmasıyla başlayan oturumlar basına kapalı yapılıyor. Perşembe günkü son oturumda sonraki görüşme takviminin belirlenmesine çalışılacak.

1.20150128105405.jpg 
KAHİRE BİLDİRİSİ 

Oturumlarda, Esad tarafı ile yapılacak görüşmeler öncesi muhaliflerin kendi aralarında anlaştıkları uzlaşı belgesi için görüş alışverişi yapıldı. Uzlaşı belgesinin, 24 Ocak'ta düzenlenen Kahire Toplantısı'nın ardından yayımlanan Kahire Bildirisi'nden bazı maddeleri de içermesi bekleniyor. Ancak Moskova'daki toplantıya katılan bazı isimler, söz konusu belgeye karşı olduklarını ifade ediyor.

2.20150128105502.jpg 

ESAD'A YAKIN İSİMLER MASADA

Suriye içinden yaşayanlardan toplantıya katılan, Mecdi Niyazi, Nevvaf Milhim, Fatih Camus gibi isimlerin Esad yönetimine yakınlıklarıyla tanınmaları da oturumlarda tartışma konusu oluyor.

3.20150128105513.jpg