BIST 10.269
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.408,27
HABER /  GÜNCEL

Suriye'nin derdi yoksa savaş mı?

Habertürk'ün Russia Today haber sitesine dayandırdığı haberde, düşen uçağımızın iki mürettebatının ele geçirildiğini ileri sürüldü.

Abone ol

Düşen Türk askeri jeti, Türkiye ile Suriye'yi yıllar sonra bir kez daha savaşın eşiğine mi getirecek? Uluslararası bağımsız kuruluşlar, Suriye ile Türkiye ilişkilerinin bir daha eskisi gibi olmayacağı düşüncesinde birleşiyor. Düşen ya da düşürüldüğü iddia edilen Türk jeti ise tüm bu gerginliğin tuzu biberi olmuş durumda!

Genelkurmay Başkanlığı, Türk jetiyle ilgili kayıp haberinin ardından Russia Today ilginç bir iddia ortaya attı ve jetin Suriye tarafından düşürüldüğünü ve pilotların da esir düştüğünü yazdı.

Ayrıca Lübnan merkezli Al-Mayadeen televizyon istasyonu, Türk jetinin Suriye hava savunması tarafından düşürüldüğünü iddia etti.

BBC de Latakia kasabasındaki yerel görgü tanıklarına dayanarak, Suriye hava savunma sistemlerinin, bir uçağı Ras el Baset kasabası yakınında düşürdüğünü duyurdu.

BUNLARIN HEPSİ TESADÜF MÜ?

ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, üst düzey ABD'li ve Arap istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde, muhaliflere CIA aracılığıyla otomatik tüfek, tanksavar ve diğer bazı başka silahların verildiğini iddia etmişti. İddianın en ilginç tarafı ise Türkiye'nin silah sevkiyatında kilit ülke olması.

Aynı iddialara göre bu silah sevkıyatı, Suriye'deki Müslüman Kardeşler'in de aralarında olduğu bir grup aracıdan oluşan gizli şebekeler üzerinden yapılıyor ve silahların parası da Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar tarafından ödeniyor.

Gazete, üst düzey ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde CIA ajanlarının son birkaç haftadır Türkiye'nin güneyinde faaliyette olduklarını ifade etmişti. CIA ajanlarının bir diğer görevinin de söz konusu silahların El Kaide ve başka terör örgütlerinin eline geçmesini engellemek.

BİR GÜN SONRA UÇAK DÜŞTÜ 

Bu haberin yayınlanmasının hemen ardından Türk jetinin Suriye toprakları üzerinde düşmesi kimilerine göre tesadüf değil. Suriye, kendi havasahasındaki Türk uçağını bu nedenle bilerek düşürdü. Erdoğan'ın düşürüldü mü yoksa düştü mü bilmiyoruz açıklaması da işte yine aynı çevrelere göre bu iddiaları güçlendiriyor.