BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Suriyelilere gıda yardımı askıda

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, yardımları kaynak yetersizliği nedeniyle durdurdu. Karar Türkiyedekiler dahil yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeliyi etkileyecek.

Abone ol

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeli sığınmacıya yaptığı gıda yardımını askıya aldı. Kararın gerekçesi, kaynak yetersizliği.

WFP Yöneticisi Ertharin Cousin, Suriyelilere yardımı sürdürmeleri için yalnızca Aralık ayında 64 milyon dolar gerektiğini söyledi.

Cousin, yardımları olmadan çok sayıda Suriyeli ailenin kış aylarını aç geçirebileceği uyarısında bulundu.

Suriye'de Mart 2011'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a başlayan isyan daha sonra iç savaşa dönüşmüş; yaklaşık 3 milyon 200 binden fazla Suriyeli ülkelerinden kaçmış, yaklaşık 7 milyon 600 bin Suriyeli de ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalmıştı.

Ülkelerinden kaçan Suriyelilerin çok büyük çoğunluğu Lübnan, Türkiye, Ürdün, Irak ve Mısır'da yaşıyor.

'Yıkıcı etki' uyarısı

Askıya alınan Dünya Gıda Programı kapsamında, Suriyelilere marketlerden gıda almaları için kuponlar veriliyor, böylece misafir oldukları ülke ekonomilerine 800 milyon dolar dolayında para girmiş oluyordu.

WFP'ye göre, özellikle Lübnan ve Ürdün'deki kamplarda ve gayri resmi yerleşimlerde yaşayan Suriyelilerin sert kış şartlarında zaten zorlandıkları ve bu yardımlara son verilmesinin de "yıkıcı" sonuçlara yol açabileceği vurgulandı.

Ertharin Cousin, "Dünya Gıda Programı yardımının ertelenmesi, mültecilerin sağlık ve güvenliğini tehlikeye sokacak ve ev sahipliği yapan komşu ülkelerde daha fazla potansiyel gerginlik, istikrarsızlık ve güvensizlik yaratacak" dedi.

Cousin, Dünya Gıda Programı'nın Suriye'deki acil yardım çalışmalarının "ciddi kaynak ihtiyacı içinde" olduğunu ve verilen çoğu bağış sözünün yerine getirilmediğini söyledi.

WFP, yeni kaynak bulunduğu anda gıda almak için elektronik kupon kullanan Suriyelilere yardımın devam edeceğini açıkladı.

Dünya Gıda Programı ayrıca çalışmaların askıya alınmasının kurumun bölge koordinatörünün deyimiyle "kriz büyük bir yük omuzlayan" Suriye'ye komşu ülkeler üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri hakkında endişeli olduğunu bildirdi.

Beyrut'taki BBC muhabiri Jim Muir, program için gerekli paranın tükendiğini, projenin durdurulduğunu ve sığınmacıların Lübnan gibi 1 milyondan fazla Suriyeliyi barındıran ülkelerde artık daha az hoş görüldüğünü belirtiyor.

Lübnan daha fazla sığınmacı alamayacağını açıklayarak Suriye ile sınırlarını kapatmıştı.