BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli tuğgenerali 'İsralli komandolar öldürdü'

Eski Amerikalı istihbaratçı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde, 2008'de Suriye'nin Tartus kentinde öldürülen Muhammed Süleyman'ın İsrailli komandolar tarafından vurulduğu belirtiliyor.

Abone ol

ABD istihbaratından sızan belgelere göre, 2008'de Suriye'nin Tartus kentinde öldürülen Tuğgeneral Muhammed Süleyman İsrailli komandolar tarafından vuruldu.

Muhammed Süleyman Akdeniz kıyısındaki Tartus'ta sahildeki evindeyken keskin nişancılarca öldürülmüştü.

Suikastin ardından da olaydan İsrail'in sorumlu olduğu iddia edilmiş ama İsrail bu konuda sessiz kalmıştı.

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeye göre, suikastı İsrailli Deniz Komandoları düzenledi.

İstihbarat yetkilileri Amerikalıların İsraillilerin birbirleri arasındaki konuşmaları izleyerek bu kanıya vardığını söylüyor.

1 Ağustos 2008'deki suikastin ardından Arap medyasındaki haberlerde Süleyman'ın bir yattaki keskin nişancı tarafından sahildeki evinde akşam yemeği yerken başından ve boynundan vurulduğu belirtilmişti.

Süleyman'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey güvenlik danışmanlarından biri olduğu ve Lübnan'daki Hizbullah örgütüyle iletişimi sağladığı söyleniyordu.

80 milyon dolar nakit

NSA ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun sözcüsü konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Snowden'ın sızdırdığı belgeye göre Suriye hükümetinin suikastle ilgili soruşturması Süleyman'ın evinde 80 milyon dolar nakit para bulunmasının ardından yön değiştirdi.

Esad'ın paranın bulunmasından sonra "yıkıldığı ve generalin nasıl bu kadar çok para edindiğini bilmek istediği" kaydedildi.

Muhammed Süleyman Hizbullah'ın en üst düzey askeri yetkilisi İmad Mugniye'nin Şam'da öldürülmesinden altı ay kadar sonra vuruldu.

Mugniye'nin İsrail'in dış istihbarat servisi Mossad ve CIA'in ortak operasyonuyla öldürüldüğüne inanılıyor.