BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.520,70
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli mültecilerin sayısı dokuz bine dayandı

Bölgeden Türkiye'ye geçişler devam ederken, ordunun bölgede yeni operasyonlar düzenlediği bildiriliyor.

Abone ol

Suriye ordusunun Cizr el Şuhur bölgesindeki operasyonları ardından sınırından geçerek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin sayısı dokuz bine yaklaştı.

Bölgedeki insan hakları eylemcileri operasyonların devam ettiğini ve çok sayıda erkeğin gözaltına alındığını söylerken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ''geç kalmadan reform yapmaya'' çağırdı.

Ban Uruguay'ı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Suriye'deki durumdan derin endişe duyduğunu belirtti.

Şam yönetimi son olarak Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa'nın gelişmeleri 'tehlikeli ve endişe verici' olarak nitelemesini şaşkınlıkla karşıladığını kaydetti.

Suriye kuvvetlerinin ülkenin kuzeybatısındaki operasyonlarının sürdüğü bildiriliyor.

İnsan hakları eylemcisi Mustafa Osso, sabah erken saatlerde Maaret el Numan kentinin dış mahallelerinde askerlerin ateş açtığını söyledi.

Osso, Associated Press ajansına açıklamasında güvenlik kuvvetlerinin yüzlerce kişiyi de gözaltına aldığını öne sürdü.

Suriye İnsan Hakları İzleme Kuruluşu, kentin güneyindeki Han Şeyhun kasabası çevresinde de onlarca tank, zırhlı araç ve otobüs görüldüğünü bildiriyor.

Suriye yönetimi ise bölgede durumun normale döndüğünü belirterek, çatışmalardan kaçanlara geri dönme çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi için hazırlanan bir ara rapor ise Şam yönetimini vatandaşlarının temel haklarını ihlal etmekle suçladı.

Raporda, üç aydır devam eden protestoları bastırmaya çalışan hükümetin çoğu silahsız olan sivillere karşı askeri güce başvurması sonucu şimdiye kadar en az 1.100 kişinin öldüğü belirtildi. Bazı kaynaklar bu sayıyı 1.300 olarak veriyor.

Gözaltına alınanların sayısının da 10 bini bulduğu kaydediliyor.

Raporu kaleme alan uzmanlar, Suriye'ye girişlerine izin verilmediği için bu verileri insan hakları gruplarına dayandırdıklarını söylüyor.

Türkiye ile temaslar

Bölgeden kaçan Suriyelileri 'insani yardım' zemininde kabul eden Türkiye ise Şam yönetimi ile görüşmeleri sürdürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün aşkam Suriye liderinin özel elçisi Hasan Türkmani ile iki saat 40 dakika süren bir görüşme yaptı. Ancak basına kapalı görüşmeyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

Türkmani'nin ayrıca bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi bekleniyor.

Davutoğlu dün, gerek asayiş gerekse reformlar açısından Suriye'deki durumun bir an önce iyileşmesini umduğunu söylemişti.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türkiye'ye giriş yapan Suriye vatandaşlarının sayısının 8 bin 904'e ulaştığını kaydediyor.

Sığınmacılar için oluşturulan kamplarda 1.231 çadır kuruldu, yiyecek, sağlık, güvenlik, iletişim, eğitim, ibadet gibi hizmetlerin verilmesi için altyapı oluşturuluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin iyi niyet elçisi olan Hollywood yıldızı Angelina Jolie de yarın Hatay'a giderek kampları ziyaret edecek.

Jolie daha önce Bosna, Tunus, Afganistan gibi ülkelerde de mültecileri ziyaret etmiş ve sorunlarına dikkat çekmeye çalışmıştı.

Esad ailesinin 40 yıllık iktidarına karşı protestolar Mart ayında ülkenin güneyindeki Dera kentinde başlamıştı.