BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Suriyeli muhalifler Rusya'ya tepkili!

Moskova'da temaslarını sürdüren Suriyeli muhalifler, pozisyonu nedeniyle Rusya'ya tepkili.

Abone ol
Moskova'da temaslarda bulunan Suriye muhalefeti yetkilileri, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la görüşmelerinin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Rusya'nın pozisyonunu sert bir dille eleştirdi. Demokratik Forum üyesi Hazem Nahar, Suriye'de şiddetin derinleşmesine rağmen, Moskova'nın pozisyonunu değiştirmediğini söyledi.

Esed hükümetine karşı BM Güvenlik Konseyi'nde alınan yaptırım kararlarını Moskova ve Çin iki kez veto etmişti. Suriye'ye dış askeri müdahalede bulunulmasına karşı çıkan Moskova, Suriye halkının sorunlarını diyalog yolu ile çözmesini talep ediyor.
 
"Bu şekilde duruş çok tehlikeli" hatırlatmasında bulunan Nahar, İslamcı radikal grupların iktidara gelme riskinin giderek arttığını söyledi. Nahar konuşmasında, "Eğer Rusya pozisyonunda herhangi bir değişiklik yapmazsa, Suriye'nin ortaklığını kaybeder." uyarısı yaptı.
 
Demokratik Forum üyesi Samir Ayta da yaptığı değerlendirmede Esed'in görevden ayrılmasının ikinci bir konu olduğunu, temel sorunun şiddet ortamından demokratik bir ülkeye geçişin nasıl olacağı ile ilgili olduğunu belirtti. Ayta, "Biz birçok farklı etnik ve dini grupların eşit şekilde yaşayabileceği bir Suriye kurmak istiyoruz." çağrısı yaptı.
 
Forum'un sözcüsü konumundaki Michel Kilo ise Esed rejiminin muhalefetin taleplerini dikkate almadığını ve kendilerini hiç dinlemediğini söyledi. Kilo, "Onlar diyalog istemiyor. Biz diyalog arayışına girdiğimizde bizi top ve askerleri gönderiyor." eleştirisinde bulundu.