BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Suriyeli bakanlara bomba

Devlet televizyonu, bir korumanın düzenlediği sanılan saldırıda Savunma Bakanı Davud Racha ile yardımcısının öldüğünü duyurdu. İçişleri bakanı ile istihbarat şefinin de ağır yaralı olduğu söyleniyor.

Abone ol

Suriye'nin başkenti Şam'da Ulusal Güvenlik Binası'na düzenlenen saldırıda savunma bakanı ile yardımcısı öldürüldü.

Bakan Davud Racha ile aynı zamanda Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın eniştesi de olan yardımcısı Asıf Şevket, binada üst düzey bir güvenlik toplantısına katılıyordu.

Saldırıda İçişleri Bakanı İbrahim El Şaar ile kimi diğer yetkililer de yaralandı; içişleri bakanının durumunun ağır olduğu bildiriliyor.

Suriye El İhbariye Televizyonu ise geçtiği alt yazıda "İçişleri Bakanı iyi ve sağlık durumu kontrol altında" diye duyurdu.

Bazı haberlere göre İstihbarat Örgütü Başkanı Hişam İhtiyar da ağır yaralı ve ameliyata alındı.

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın General Fahd Casim El Freic'i patlamada hayatını kaybeden savunma bakanının yerine atadığını bildirdi.

Suriye devlet televizyonuna göre emniyet kaynakları, bunun bir intihar eylemi olduğunu ve eylemcinin de Esad'a yakın isimlerden birinin koruması olduğunu düşünüyor.

Silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu ve cihat yanlısı Seyid El Şüheda olarak adlandırılan bir başka grup patlamayı üstlendi.

Özgür Suriye Ordusu'nun Türkiye'deki komutanlarından Riyad el Esad, AP ajansına verdiği demeçte bunun bir intihar eylemi olduğunu yalanladı; toplantının yapıldığı odaya önceden bomba yerleştirdiklerini söyledi.

Saldırıdan saatler sonra başkanlık sarayını korumakla görevli özel askeri birliğin merkezi yakınlarında başka patlamaların gerçekleştirildiği iddia edildi. Ancak Suriye Enformasyon Bakanı bu iddiaları yalanladı.

Patlamaların yakınında gerçekleştiği iddia edilen ve Esad’ın kardeşi Mahir El Esad’ın liderliğini yaptığı 4. Ordu Tugayı, ordunun en iyi donanımlı birimi olarak biliniyor.

‘Suç çeteleri’

Saldırının ardından Suriye ordusunun yaptığı açıklamada “Suriye terörizmle mücadele ve suç çetelerini ortadan kaldırma konusunda her zamankinden daha kararlı” ifadesine yer verildi.

Açıklamada “Her kim en üst düzey generallerimizi öldürerek kolumuzu bükebileceğini düşünüyorsa, hayal görüyor” denildi.

Ancak BBC’nin Lübnan’da bulunan muhabiri Jim Muir, isyancıların artık kesin bir şekilde zaferin yakında olduğuna inandıklarını ve ölümlerin onları daha çok cesaretlendireceğini söylüyor.

Hristiyan bakan

Suriye devlet televizyonu olayı "Savunma Bakanı, Ulusal Güvenlik Binası'nı hedef alan teröristlerin bombasıyla şehit olmuştur." diye duyurdu.

Bakan Racha'nın Alevi ağırlıklı kabinedeki diğer meslektaşlarının aksine Hristiyan olduğu ve göreve bir yıl önce atandığı da belirtiliyor.

Bakanlığa geçmeden önce de genelkurmay bakanı olan General Racha, ABD'nin arananlar listesinde yer alıyordu.

Cumhurbaşkanı Esad'ın kardeşi Büşra ile evli olan Asıf Şevket de ülkede en fazla söz sahibi birkaç kişiden biri olarak biliniyor.

Şam'da çatışmalar

Saldırı haberi Suriyeli muhalif eylemcilerin, çatışmaları Şam’ın merkezine taşıdıkları iddiasını izliyor.

Muhalifler başkent Şam'ın kurtuluşunun yakın olduğunu söylerken, hükümet iddiaları yalanlıyor.

Muhalif eylemcilerden gelen haberlere göre dün geceki çatışmalar başkentin güneybatı kesimlerinde yoğunlaştı.

Hükümetin bazı ilçelere daha fazla birlik ve askeri araç gönderdiği, çatışmalar ve bombardıman sonucu hayatını kaybedenlerin olduğu da eylemcilerin iddiaları arasında.

Yine muhalifler internet üzerinden yolladıkları resimlerde, kışla olduğunu iddia ettikleri binaların alevler içerisindeki fotoğraflarını paylaştı.

İddiaya göre hemen yakınındaki cumhurbaşkanlığı sarayının güvenliğini sağlamakla görevli birimlere ait olan kışla, Özgür Suriye Ordusu olarak adlandırılan silahlı muhalif grubun saldırıları sonucu yanıyor.

Devlet basını ise güvenlik güçlerinin şehirde küçük bir silahlı terörist grubun saldırılarını bastırdığını haber verdi.

Devlet televizyonu gece boyunca Midan bölgesinde görevli birliklerin bazı gergin ve terk edilmiş sokaklardan görüntülerini yayınladı.

‘Şam Volkanı’

Muhalifler başkenti ele geçirmek üzere adına Şam Volkanı Operasyonu dedikleri son bir mücadele girişeceklerini duyurmuştu.

Silahlı muhalifler üç gündür başkentin çeşitli bölgelerinde ordu birlikleri ile çatışıyor.

Çatışmalar dün Şam’ın merkezine ulaştı, meclis binası yakınlarında bir sokaktan silah sesleri ve yoğun duman geldiği görüldü.

Çatışmaya devam eden silahlı muhalif grup operasyonun iyi planlandığını ve yüzlerce muhalifin geçen hafta Şam’a gönderildiğini açıkladı.

Ülkede bulunan Batılı gazeteciler pek çok kısıtlama altında olduklarından gelen bilgilerin doğrulanmasında güçlükler yaşanıyor.