BIST 10.044
DOLAR 32,38
EURO 34,68
ALTIN 2.400,24
HABER /  DÜNYA

Suriye'den gelen ittifak haberi şaşırttı!

Suriye'de IŞİD'e karşı yeni ittifak arayışları sürüyor. İddialara göre Tevhid Tugayı, ÖSO ile birlikte PKK ile işbirliği yapacak.

Abone ol
Suriye'den gelen ittifak haberi şaşırttı! İddialara göre Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tevhid Tugayı, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte PKK bağlantılı YPG ile IŞİD'e karşı işbirliği yaptı. İttifakın hedefinde ise Süleyman Şah'ın da bulunduğu Karakozak'ın da aralarında bulunduğu bazı yerleşim birimlerini IŞİD'ten temizlemek!
 
ABD Başkanı Barack Obama’nın, Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı izlenecek stratejiyi açıklamasına saatler kala, Suriye’den ilginç bir haber geldi. Ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe’ye bağlı bazı gruplarla, PKK bağlantılı Halk Savunma Güçleri (YPG) arasında IŞİD’e karşı ortak operasyon merkezi kuruldu. İttifakın içinde Türkiye’ye yakınlığıyla bilinen İslami Cephe bileşeni Tehvid Tugayı da bulunuyor.
 
SÜLEYMAN ŞAH DA ‘KURTARILACAK’
 
Kobane Kantonu Savunma Bakanı İsmet Şıhasan operasyon merkezinin amacının IŞİD zulmünü durdurmak ve örgütü Halep ve Rakka’da kontrol altında tuttuğu yerlerden çıkarmak olduğunu söyledi. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre ittifakın IŞİD’i çıkartmayı hedeflediği bölgeler arasında, Cerablus, Rakka, Minbic, Sırrin ve Suriye’deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi’nin bulunduğu Karakozak köyü de bulunuyor. Şıhasan, ittifak talebinin ÖSO ve İslami Cephe bağlantılı gruplardan geldiğini de sözlerine ekledi.
 
‘BİZİ DE SİLAHLANDIRIN’
 
Operasyon merkezi, uluslararası toplumun IŞİD’e karşı görevlerini yerine getirmesini ve kendilerine ‘maddi yardım’ yapılmasını talep etti. ABD’nin IŞİD’e karşı YPG’ye silah sağlayabileceği yorumları uluslararası basında sıklıkla yer almaya başlamıştı. Son olarak Reuters ajansı, ABD’nin YPG’den Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la ilişkilerine açıklık getirmesini istediğini bildirmişti. Ajansa göre YPG’li yetkililer de ABD’den yardım talep ettiler.
 
Ankara, IŞİD’e karşı bölgedeki unsurlara verilmesi planlanan silahların PKK’ya gidebileceğine yönelik endişesini son olarak ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’e iletmişti. Ankara’yı ziyaret eden ABD’li Bakansa gazetecilere “Bana PKK’nın IŞİD’den daha büyük bir tehdit olduğunu hiçbir biçimde söylemediler” demişti.