BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye'deki Ruslar Lübnan'dan ülkelerine dönüyor

Suriye'den kaçarak Lübnan'a sığınan 150 kadar Rus vatandaşının bugün, uçakla Rusya'ya götürülecekleri bildiriliyor.

Abone ol

Rusya Suriye'deki çatışmalardan dolayı bu ülkeyi terk edip Lübnan'a gelen vatandaşlarını uçaklarla tahliye ediyor.

Ancak Rusya'ya göre bu vatandaşlarını büyük çaplı bir geri çekmenin başlangıcı değil.

150 kadar Rus vatandaşının bugün uçakla Lübnan'ın başkenti Beyrut'tan Rusya'ya götürüleceği belirtiliyor.

Moskova, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın en yakın müttefiklerinden biri durumunda.

Ancak Rus yönetimi, vatandaşlarının tümünü tahliye etmelerini gerektirecek olası bir duruma karşı acil durum planları yaptıklarını kabul etti.

Moskova'daki BBC muhabiri Steve Rosenberg, bu tür bir operasyona çok büyük bir ihtimalle Rus donanmasının da katılacağını açıkladı.

Rusya Esad yönetimine desteğini çekmemesine rağmen, Suriye yönetiminin isyancılarla savaşta yenilebilme ihtimalini kabul ediyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamada bulunan bir Rus diplomat, "Bu bir tahliye başlangıcı değil, Suriye'deki Rus vatandaşlarının üzerinde bu ülkeyi terk etme baskısı yok. Şam'ın birçok bölgesi tümüyle güvenli ve çatışmalardan uzak." dedi.

Diplomata göre, Rus vatandaşlarının Lübnan üzerinden Rusya'ya uçmalarının nedeni Rus havayollarının artık Şam'a uçmaması.

Rusya ve Suriye arasındaki politik ve ekonomik işbirliği nedeniyle, bu ülkede çok sayıda çalışan Rus vatandaşının bulunduğu tahmin ediliyor.

Rusya devlet televizyonu, Lübnan'dan ülkelerine gidecek olan Rus vatandaşlarının birçoğunun kadın ve çocuklar olduğunu duyuruyor.