BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,80
ALTIN 2.430,42
HABER /  DÜNYA

Suriye'deki gösterilerde altı kişi öldü

Suriye'deki protestolarda altı kişinin güvenlik güçlerinin açtığı ateşle öldüğü iddia edildi

Abone ol
Suriye güvenlik güçlerinin bugün yapılan gösterilerde açtığı ateşte en az 6 kişinin öldüğü bildirildi.

Önde gelen bir eylemci Associated Press'e yaptığı açıklamada, Humus'ta 3, Şam'da 2 ve Dera yakınlarındaki bir köyde bir kişinin öldüğünü söyledi.

Humus'tan adının açıklanmasını istemeyen eylemci, binlerce göstericiye ateş açanların, siyah giyimli güvenlik güçleriyle "şebiha" olarak bilinen rejim yanlısı silahlı kuvvetler mensupları olduğunu belirtti.

Eylemci, rejim güçlerinin önce havaya ateş açtığını, protestocular gösterileri sürdürmeye devam edince de doğrudan kalabalığın üzerine ateş ettiklerini anlattı.

Şam'da ise güvenlik kuvvetlerinin Zehra mahallesinde göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz attığı, Muhacirin semtinde de göstericileri dağıtmak için cop kullandıkları bildirildi.

Suriye'nin çeşitli yerlerindeki vatandaşlar, askerlerin camileri işgal ettiklerini ve insanların evden çıkmasını önlemek için belli başlı kamu alanlarını bloke ettiklerini söylediler.
Banyas'tan bir kişi, "Ordu kentteki belli başlı camileri askeri kışlaya döndürdü. Askerler burada yeyip, içip, yatıyor. Camilerin çevresine kum torbaları ve başka engeller koyuyorlar" dedi.

Kentin merkezindeki meydanda 1200 güvenlik gücünün konuşlandığı, askerlerin yıldırma amacıyla dükkanlara, bürolara ve evlere girdiği belirtildi.

Kuzeydoğudaki Kamışlı'da da 5 bin kişinin "özgürlük" ve "siyasi mahpuslara özgürlük" sloganlarıyla yürüdüğü bildirildi. Yakındaki Amuda ve Derbasiye kasabalarında da binlerce kişinin gösteri yaptığı belirtildi.

Bu arada İngiltere'nin, Suriye'nin Londra Büyükelçisi Sami Hiyame'yi çağırdığı ve Devlet Başkanı Beşşar Esad göstericileri şiddetle bastırmaya devam ederse, getirilecek yeni yaptırımların rejimin hiyerarşisini hedef alacağı konusunda uyarıda bulunduğu bildirildi.