BIST 9.090
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,66
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de yeni ordu kuruluyor kıyafetleri Türkiye'den

Suriye'de Fırat Kalkanı bölgesinde jandarma polis niteliğinde yerel kolluk gücü oluşturuluyor. Ayrıntıları Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya yazdı.

Abone ol

Suriye'de tamamı Suriyelilerden oluşan, Cerablus-İdlib bölgesinin korumasını üstlenecek yeni bir ordu yapılanmasına gidileceği iddia edildi.

O iddiayı bugünkü köşe yazısısında değerlendiren Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile telefonda görüştü. İşte o yazıdan bir bölüm:

JANDARMA BENZERİ

"Başbakan Yardımcısı Kaynak ile dün telefonda konuştum; yeni güç yapılanmasının bir süredir devam ettiğini belirtti.

Yeni yapılanmanın “kolluk gücü, jandarma- polis niteliğinde olacağını” açıkladı, “Fırat Kalkanı’nın kapsadığı tüm bölgede görev üstleneceğini” bildirdi. Gücün denetiminin “kurulan yerel meclisler aracılığıyla sağlanacağının” altını da özenle çizdi.

Kahramanmaraş’taki açıklamasında da buna vurgu yaptığını hatırlattığımda, “Bir gazeteci arkadaşımız, ‘El Bab’ı hemşerimiz yönetiyor’ deyince söyleme gereği duydum” deyip devam etti: “Biz onların mülki amiri gibi davranmıyoruz. Her birinde yerel meclisler var; güçlendirildiler ve söz sahibi oldular. Bu yerel meclisler işleri koordine ediyor.”

Benzer uygulamanın İdlib bölgesini de kapsayacağını belirtip sözlerini sürdürdü:

“İdlib’in çatışmasızlık bölgesi olması Astana’da çıkan karar. Hedefimiz çatışmasızlığın kalıcı hale gelmesi. Orada huzuru Rusya’yla sağlayacağız. Astana’da bir daha bu mesele konuşulacak, sonrasında Cenevre’ye gidecek.”

Yeni jandarma gücünün elbiselerinin de Türkiye’de hazırlandığını sözlerine ekledi ve ayrıntı verdi:

“Oradaki karmaşık bölgeyi yeniden inşa etmek için ne gerekiyorsa yapılıyor. ÖSO bu kapsamda ordu görevini üstlenecek, terörle savaşacak; jandarma ise onun altında huzuru sağlayan bir kolluk gücü olacak.”