BIST 10.056
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.423,84
HABER /  MEDYA

Suriye'de ölenlerin sorumlusu Türkiye'dir!

Ortadoğu Uzmanı Hüsnü Mahalli Suriye'de yaşananları ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin aldığı kararı İnternethaber'e yorumladı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNET HABER-ANKARA- Usta gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Hüsnü Mahalli, Suriye'ye yapılacak olası bir askeri saldırının sonuçlarının ne olacağını ve Türkiye'nin bu durumdan nasıl etkileneceğini anlattı.

İnternethaber'e konuşan Hüsnü Mahalli şunları söyledi:

ABD SENATOSUNDA 7 AKILLI VARMIŞ

"ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde alınan karar, en azından 17 kişi arasında 7 kişinin akıllı olduğunu gösteriyor. İkincisi, Evet diyen 10 kişinin yüzde yüz, silah tekellerinin ve trol tekellerinin ve Yahudi lobilerinin adamları olduğunu düşünüyorum. Zaten Amerikan medyası da bunu yazıyor. Oylamada "Hayır" diyen 7 kişinin, Obama'nın kendilerine sunduğu Esad'ın kimyasal silah kullandığına dair kanıtları yetersiz bulduğu için hayır dediklerini düşünüyorum. Bu çok önemli, Obama onlara, somut bir kanıt gösterseydi, onlar da bir Amerikan vatandaşı olarak, Amerikan halkını temsil eden kişiler olarak çıkıp "Evet" diyeceklerdi."

Bu süreç uzun sürer. Çünkü, bu senatoda oylanacak, senatodan sonra temsilciler meclisine gelecek, temsilciler meclisinin, dış ilişkiler, istihbarat ve savunma olmak üzere 3 komitesi var, 3 komite de ayrı ayrı oylanacak, sonra tekrar temsilciler meclisi kuruluna gelecek, bir değişiklik olursa tekrar oylanacak. Temsilciler meclisi reddederse senatonun oylamasının hiçbir anlamı kalmayacak. Süreç karmaşık, eğer olağanüstü bir durum olmazsa, Obama bastırmazsa ben bu sürecin en az 1 ay süreceğini düşünüyorum.

SURİYE'DE ÖLENLERİN SORUMLUSU TÜRKİYE'DİR

"Türkiye bu işin başında, merkez,inde, önünde, arkasında. Türkiye bu işin her yerinde. Türkiye olmasaydı belki Obama bu savaşı bile yapmazdı. Ben, Türkiye'nin provokatif bir politika izlediğini görüyorum. Sık sık Obama'ya, "Haydi vursana, öldürsene, saldırsana" diyor Başbakan demeçlerinde. Başbakan'ın demeçlerinde şu da var; "Sınırlı vurma, kapsamlı vur, her tarafı yık, perişan et." Başbakan tüm bunları çıkıp söylüyor, bir de bunun perde arkasında olanları düşünürseniz neler yapılabileceğini hayal edin."

Zaten Türkiye 30 aydır Suriye'de devam eden savaşın merkezinde. Suriye'de bugün 100 kişi öldüyse, hepsinin sorumlusu Türkiye'dir diye düşünüyorum."

Olası bir müdahale sonunda Türkiye'de neler yaşanabileceğini de değerlendiren Mahalli, şunları söyledi:

OLASI BİR SAVAŞ EN ÇOK TÜRKİYE'Yİ ETKİLER


"Türkiye'de yaşanacaklar, müdahalenin boyutuna ve Esad'ın tepkisine bağlı. Ne kadar müdahale olacak, kaç gün sürecek, neresi vurulacak. Tabi eğer vurursa, bunun da henüz netlik kazandığını düşünmüyorum. Ama vurulursa vurulan merkezlerin, hedeflerin durumu Türkiye için belirleyici olur. Esad nasıl karşılık verir ona bağlı. Sadece Esad'la da kalmayacaktır, Esad yanlısı olan, bölgesel ülkeler, İran, Irak, Lübnan'daki Hizbullah, bölgedeki diğer Şiiler, Ürdün'deki Esad yanlısı partiler, Lübnan'daki Hizbullah dışındaki gruplar, Mısır Cumhurbaşkanı, Mısırı yönetimi. Bunların tepkisine paralel olarak Esad'ın Türkiye'ye yönelik tepkisi daha fazla olur.

Suriye'de vurmadan dolayı, Esad'ı iktidardan devirebilecek bir kargaşa Suriye'de, önce Alevi-Sünni, daha sonra ise Kürt-Arap savaşı olarak bir iç savaşa yol açacaktır. Her ikisinden de en öncelikli etkilenecek ülke Türkiye'dir. Çünkü Türkiye Suriye'ye çok benziyor. Suriye'de bir Sünni- Alevi savaşı doğal olarak Türkiye'yi etkileyecektir. Özellikle Suriye'ye yakın bölgede yaşayan Alevileri daha çok etkileyecektir. 

İkincisi de Kürt meselesidir. Şu anda devam eden bir savaş var, Nusra ve PYD arasında. Nusra'nın "Arap" olarak, PYD'ye kapsamlı bir hale getirip savaşsalar o zaman Kuzey Irak'taki Kürtler, Suriye'deki Kürtlere destek vermek anlamında taraf olacaktır, PKK da destek verecektir, boyutu daha da genişleyecektir ve bu da Türkiye'yi çok yakından ilgilendiriyor, "çözüm sürecini" ve PKK ile olan diyaloğu ilgilendirir.