BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,96
ALTIN 2.447,12
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de ölen göstericilerle dayanışma çağrısı

Suriye muhalefeti halka Dera'a kentinde dün öldürülen göstericilerle dayanışmak için cuma namazı sonrası sokağa çıkılması çağrısı yaptı.

Abone ol

Suriye'de muhalif internet siteleri, halka cuma namazı sonrası Dera'a kentindeki göstericilerle dayanışma için sokağa çıkmaları çağrısı yaptı.

Ülkenin güneyindeki Dera'a kentinde perşembe günü düzenlenen hükümet aleyhtarı protestolar sırasında 50 göstericinin öldürüldüğü bildiriliyor.

Ülkeden gelen haberlere göre tehlikeli olduğu düşünüldüğü için öldürülen göstericilerin bedenleri toplanamadı ve sokakta bırakıldı.

Reuters haber ajansı, Müslüman Kardeşlerin de Suriye halkına Esad hükümeti aleyhinde yapılan gösterilere katılma çağrısı yaptığını aktarıyor.

Müslüman Kardeşler, ülkedeki ayaklanmaların altı hafta önceki başlangıcından bu yana sessiz kalmayı tercih etmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise günün ilerleyen saatlerinde yapacağı toplantıda Suriye'deki durumu tartışacak.

Konseyin bir önceki toplantısında istenen mutabakat sağlanamamıştı.

İktidar partisinde istifa

Suriye'de iktidardaki Baas Partisinin 200 kadar üyesi, demokrasi yanlısı göstericilere karşı kuvvet kullanılması yüzünden istifa etmişti.

Son istifaların odak noktası, son altı haftada yaşanan şiddet olaylarında 450 kişinin öldüğü haberleri gelen güneydeki Dera kenti. Bu istifalar, başkent Şam'ın kuzeybatısındaki kıyı kenti Baniyas'ta Baas Partisinden 30 görevlinin istifa ettiği haberlerini izliyor.

Dera'da dün gece de ateş sesleri duyuldu. Hükümet, Dera'da yeniden kontrol sağlanması için kente tanklarla askeri birlikler sevketmişti.

Suriye 1963 yılındaki darbeden bu yana Baas partisinin yönetimi altında.

Suriye, İnsan Hakları Konseyi'nin de gündemine geliyor

Cuma günü, BM İnsan Hakları Konseyi, Cumhurbaşkanı Esad'ın muhalif grupları sindirme çabalarına derhal son vermesi çağrısında bulunan bir karar tasarısını oylayacak.

Suriye'nin BM Büyükelçisi, ülkedeki olayları soruşturmak için bir BM komisyonunun görevlendirilmesine gerek olmadığını söyledi.

Yarın oylanacak tasarıda, tüm yabancı medyaya konan engellemenin kaldırılması ile internet ve diğer iletişim yollarındakş kısıtlamaların hafifletilmesi de isteniyor.