BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de olağanüstü hal kalktı

Resmi haber ajansı 38 yıldır yürürlükteki olağanüstü hal yasalarının kaldırıldığını duyurdu. Bu adım Cumhurbaşkanı Esad'ın bir aydır devam eden demokrasi talepli gösterileri dindirmek için başlıca vaadiydi.

Abone ol

Humus kentindeki gösterilere binlerce kişinin katıldığı bildiriliyor

Suriye resmi haber ajansı, ülkedeki olağanüstü hal yasalarının feshedildiğini duyurdu.

Açıklama, ülkenin en büyük kentlerinden Humus'un bugün bir kez daha güvenlik kuvvetleri ve eylemciler arasında çatışmalara sahne olduğu haberlerini izliyor.

Güvenlik güçlerinin, Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtı oturma eylemi yapan yaklaşık beş bin kişiyi silah kullanarak dağıttığı bildirildi.

Suriye haber ajansı SANA, meclisin olağanüstü hali kaldıran yasayı onayladığını; yasanın Cumhurbaşkanı'nın imzası ardından yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Bu adım formalite olarak görülüyor.

Suriye'de 1963 yılında Baas Partisinin iktidara gelmesinden bu yana yürürlükteki olağanüstü hal, mahkeme kararı olmadan tutuklamalara ve yargılanmaksızın cezaevinde tutulmaya olanak tanıyor.

Gösteri yasağı getiren yasalar, güvenlik kuvvetlerinin yaşamın pek çok alanında hakim olmasına yol açmakla eleştiriliyordu.

Suriye'de 19 Mart'ta Der'a kentinde başlayan ve diğer büyük kentlere de yayılan demokrasi yanlısı eylemlerde dile getirilen bu talep, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın da başlıca vaatleri arasındaydı.

Protestoları yatıştırmayı hedefleyen Esad geçen ay bu konuda çalışmalar yapmak üzere bir komisyon görevlendirmişti.

Suriye hükümeti de yine geçen ay istifa ederek yenilendi.

Sistemde yenilenme beklentileri

Tunus ve Mısır'da yönetimleri deviren ayaklanmalar Suriye'de demokratik reform yapılmasını ve olağanüstü hal yasalarının kaldırılmasını isteyenleri cesaretlendirmişti.

Bir ayı geride bırakan eylemlerde şimdiye kadar 200 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.

Ancak gözlemciler, göstericilerin ana taleplerinden biri olmasına karşın, olağanüstü halin kaldırılmasının giderek büyüyen protesto dalgasını durdurmaya yetmeyebileceğine dikkat çekiyor.

Uzmanlar, buna başka ekonomik ve siyasi reformların eşlik etmesi gerektiğini vurguluyor.

Ülkede yoksulluk ve işsizlik yüksek boyutlarda. Muhalifler, yolsuzluk ve adam kayırmacılığın yaygın olduğunu söylüyor.

Suriye'yi 30 yıl yöneten babası Hafız Esad'ın yerine 2000 yılında iktidara gelen Beşar Esad, ekonomik açılımlara rağmen muhalefete müsamaha göstermiyor.

Suriye hapishanelerinde binlerce siyasi tutsak var. Başlıca muhalefet grupları yasaklı.

Hükümet bazı internet sitelerine de izin vermiyor ve medyayı sıkı bir şekilde denetim altında tutuyor.

Esad yönetimi halkın desteğini kazanmak için daha önce de işçi ücretlerini artıracağını, sağlık sisteminde reforma gideceğini, seçimlere Baas partisi dışındaki partilerin katılmasına izin verileceğini, basına uygulanan sınırlamaların kaldırılacağını ve yolsuzlukla mücadele için yeni bir mekanizma kurulacağını duyurmuştu.