BIST 9.887
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.457,26
HABER /  GÜNCEL

'Suriye'de klor gazı kullanıldı'

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, geçen yıl ülkedeki iç savaşta klor gazı kullanıldığı yolunda güçlü kanıtlar olduğunu bildirdi. BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan rapora göre, iki köye klor gazı ile düzenlenen saldırılarda en az 13 kişi öldü.

Abone ol

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) son raporunda, geçen yıl Suriye'deki iç savaşta klor gazı kullanıldığı yolunda güçlü kanıtlar olduğunu açıkladı.

KSYÖ, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne sunduğu raporunda, klor gazını rejimin mi, yoksa muhaliflerin mi kullandığını ise bildirmedi.

Örgütün raporunda, görgü tanıklarının, helikopterlerin muhaliflerin kontrolündeki üç köye geçen yıl Nisan ve Ağustos ayları arasında klor gazı ile saldırı düzenlendiğini söyledikleri belirtiliyor.

Raporda, İdlib ve Hama vilayetlerindeki saldırılardan 350-500 kişinin etkilendiği ve en az 13 kişinin öldüğü vurgulandı.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power ise Suriye'deki savaşta sadece rejimin helikopterleri kullandığına dikkat çekti.

Raporun BM Güvenlik Konseyi'nde tartışıldığı gizli oturumda sert tartışmalar yaşandığı, Rusya'nın konuyu KSYÖ'nün değil Konsey'in ele almasını istediği belirtiliyor.

Klor gazı, kimyasal silah listesinde yok

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, geçen yıl başkent Şam'da sarin gazı kullanılan ve yüzlerce sivilin öldüğü saldırının ardından, kimyasal silah stoğunu imhayı kabul etmişti.

1300 metrik ton kimyasal silah, KSYÖ ile BM'nin koordinatörlüğünde Suriye'den çıkarılmış ve denizde imha edilmişti.

Klor ise zehirli bir gaz olmasına karşın, kimyasal silah listesinde yer almıyor.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüştü. Savaşta 200 binden fazla kişi öldü.