BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Suriye'de kimyasal saldırı iddiası: BM kaygılı

Birleşmiş Milletler Suriye'de kimyasal silah kullanıldığıyla ilgili haberlerden kaygı duyduğunu açıkladı ve bunun krizi ciddi şekilde tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Abone ol

Birleşmiş Milletler Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı yolundaki haberlerden kaygı duyduğunu açıkladı ve bunun krizi ciddi şekilde tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Açıklama, olağanüstü toplanan Güvenlik Konseyi'ni bilgilendiren Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliason tarafından yapıldı.

Konsey, saldırının aydınlatılması gerektiğini bildirdi.

Yaklaşık 35 ülke, Suriye'de bulunan Birleşmiş Milletler kimyasal silah denetçilerinin, Çarşamba günkü saldırının gerçekleştirildiği bölgeye gitmesi çağrısında bulundu.

Suriyeli muhalifler, ordunun Şam'ın banliyölerinden Huta'da zehirli gazlarla düzenlediği roket saldırısında 1000'den fazla kişinin öldüğünü söylüyor.

Suriye hükümeti iddiaları "mantıksız ve uydurma" olarak niteledi.

Suriye ordusu, muhalefetin bu iddiaları, dikkatleri son zamanlarda aldıkları yenilgiden uzaklaştırma amacı taşıdığını savundu.

BBC bağımsız olarak ölü sayısını doğrulayamadı.

'İnceleme başlatılmalı'

Arjantin'in BM Temsilcisi ve Güvenlik Konseyi'nin şimdiki başkanı Maria Cristina Perceval, kimyasal silah saldırısı iddiasıyla ilgili olarak "Ne olduğu açıklığa kavuşturulmalı ve durum yakından takip edilmeli" dedi.

Perceval, Konsey üyelerinin 'Genel Sekreter'in olayla ilgili olarak ivedilikle kapsamlı ve tarafsız bir inceleme başlatılması konusundaki kararlılığını da memnunlukla karşıladığını" belirtti.

Toplantıdan sonra açıklamalar yapan Eliasson da, inceleme için Suriye hükümetinin rızası olması gerektiğini ve bunun güvenlik koşullarına da bağlı olduğunu vurguladı.

Bu açıklamaları aralarında ABD, İngiltere ve Fransa'nın da bulunduğu 35 ülkenin Suriye'de bulunan BM denetçilerinin acilen bölgeye sevk edilmesi çağrısı izledi.

BM denetçileri 3 yerde kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere Pazar günü Şam'a gitmişti.

Suriye resmi haber ajansı Sana, saldırı haberlerinin "mesnetsiz" olduğunu savundu ve BM denetçilerinin görevlerini yapmasını engellemek amacıyla ortaya atıldığını öne sürdü.

Krizin başlangıcından bu yana defalarca Şam hükümetine destek veren Çin ve Rusya 35 ülkenin desteklediği sert bir ortak açıklamayı engelledi.

Muhalefet, kimyasal silahın isyancı güçleri Şam'ın çevresinden püskürtmeyi amaçlayan bir saldırıda kullanıldığını söylüyor.

bir klinikte yere yatırılan çok sayıda cesedin yanı sıra, kurulan geçici sağlık merkezinde birçok insanın tedavi edilmesine çalışıldığı görülüyor.

Aralarında bebeklerin, çocukların da bulunduğu çok sayıda insanın havale geçirdiği, bazı insanların hareketsiz yattığı ve nefes almakta zorlandığı görülüyor.

Cesetlerde ise kurşun ya da patlayıcı izi görülmüyor.

BBC video klibindeki iddiaları doğrulatamadı ancak yaptırdığı araştırmalar filmin gerçek olduğu kanısını güçlendiriyor.