BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,78
ALTIN 2.401,09
HABER /  DÜNYA

Suriye'de 7 saniyelik ölüm sessizliği!

Halkın terk ettiği Tel Ebyad muhaliflerin elinde. Derin sessizliği top mermileri bozuyor.

Abone ol

Suriye ’de rejim güçleri ile muhalifler arasında devam eden çatışmaların etkisi altına aldığı Şanlıurfa ’nın Akçakale ilçesinin tam karşısındaki Tel Ebyad tam bir hayalet şehre dönüşmüş. Ürkütücü sessizlik Suriye ordusunun attığı top mermilerinin ürkütücü sesiyle bozuluyor.

Radikal Gazetesi'nden Serken Ocaklı'nın haberine göre; Tel Ebyad, Suriye’nin Rakka iline bağlı bir ilçe. Ülke haritaları oluşturulurken bir bütün olan Akçakale ile ortadan ikiye bölünmüş. Türkiye sınırındaki diğer bölgelerin kontrolünü muhalifler temmuzda ele geçirmişti. Rejimin kontrolünde yalnız Tel Ebyad kalmıştı. Türkiye, Tel Ebyad’daki çatışmaların seslerini ancak gümrük binasının alınışı sırasında hissetti. Çünkü sınırın yanı başındaki gümrük bölgesinin bir gün süren kuşatması sırasında yaşanan çatışmada seken kurşunlar Türkiye tarafına isabet etti. Oysaki Tel Ebyad’daki çatışmalar neredeyse bir ay öncesinden başlamıştı.

HER GÜN ONLARCA BOMBA ATILIYOR

Tel Ebyad’da ilk gittiğim yer, birkaç gün önce Türk televizyonlarından da havaya uçuruluşu naklen verilen gümrük binasıydı. Bina, muhaliflerin karargâhı olmuş. Komutan odası, askerlerin dinlenme odaları oluşturulmuş. Suriye ordusunun uzaktan attığı bombaların hedefi tam da burası. Bir asker atılan bombaların düştüğü noktaları tek tek gösterdi. Biri ambarın çatısını delmiş, diğeri depodaki çuvallara isabet etmiş... Her gün onlarca bomba atılmaya devam ediyor. Şu ana kadar hiç yaralanan olmamış.

7 TOP 4 TANK 2 ZIRHLI ARAÇ

Bombalar 12 kilometre uzaklıktaki bir köyden atılıyor. Özgür Suriye Ordusu’ndan bir istihbarat görevlisinin verdiği bilgilere göre, topların ateşlendiği yer gümrük binasına tam 12 kilometre 60 metre uzaklıkta. Rcm Kazel adındaki köyden atışlar yapılıyor. Burada 7 top, 4 tank bulunuyor. Topların 2’si 132 milimetre, 5’i de 122 milimetre. Top ve tankların yanı sıra 2 uçaksavar, 2 de zırlı araç bulunuyor. Topların ateşlendiği anda büyük bir ses duyuluyor. Sonrasında da büyük bir patlama sesi... Bu aradaki süreyi herkes iyi biliyor: 7 saniye... Suriye’de bulunduğum süre içinde de defalarca top atışı yapıldı. İlk ses duyulduğunda ölüm sessizliği oluşuyor. Kimse konuşmuyor. Herkes içinden sayıyor. Ve 7 saniye sonra patlama oluyor. Sesin nereden geldiği tahmin edilmeye çalışılıyor. Bir süre sonra işler kaldığı yerden devam ediyor.

MERMİ İZLERİ ÇATIŞMANIN GÖSTERGESİ

Çatışmaların ilk nasıl ve nerede başladığı anlaşılıyor. Suriye ordusu, ilçenin girişlerinde konuşlanmış, ilk buradan muhaliflere karşılık vermiş. Ancak mevziler sürekli geriye çekmiş. Her mevzi noktasında hâlâ binlerce boş kovan duruyor. Binalardaki roketatar ve mermi izlerinin yoğunluğundan nasıl bir çatışmanın yaşandığı anlaşılıyor. Mermi değmemiş ev neredeyse yok gibi. Tel Ebyad, şu anda bomboş durumda. Tam bir hayalet şehir. Tüm kepenkler kapalı. Perdeler çekilmiş, evler terk edilmiş.

BAŞKANIN KOLTUĞUNDA KOMUTAN

Suriye’de Esad rejimini silahlı kalkışma ile devirmeye çalışan Özgür Suriye Ordusu, Suriye’nin Tel Ebyad ilçesinde farklı noktalara konuşlanmış. Merkez gümrük binası olsa da tüm askerler burada bulunmuyor. 4-5 ayrı grup halinde ilçe merkezindeki kamu binalarını karargâh olarak kullanıyorlar. Sürekli birbirleriyle temas halindeler. Türkmenlerin grubunun adı Nur Hak. Tel Ebyad belediye binasını kullanıyorlar. Belediye başkanının koltuğunda şimdi komutanları Kemal oturuyor. Her gün başkanı ziyarete gelen konukların oturduğu koltuklarda ise muhalif askerler oturuyor. Kimi silahını temizliyor, kimi yaralı elini sarıyor, kimi de sigara içiyor. Herkes yeni gelecek emirleri bekliyor.

MUHALİFLER HER AN TETİKTELER

Bu emirlerden biri tam da belediye binasına gittiğim anda geldi. İhbara göre, ilçenin girişine Suriye Ordusu’na ait 4 araç geliyordu. Tüm birliklere haber verildi. Süratle muhalif askerler silahlarını alarak o noktaya hareket etti. Akşama kadar beklendi. Ancak araçlar gelmediği için bir çatışma yaşanmadı. Suriye ordusunun Tel Ebyad’a asker göndereceğine dair sürekli ortalıkta haberler dolaşıyor. Ancak muhaliflerin komutanları, bunu Suriye tarafının bilinçli olarak yaptığını söylüyor.