BIST 9.792
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Suriye ve Ukrayna gölgesinde nükleer zirve

Dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alan "Nükleer Güvenlik Zirvesi" Lahey'de başlıyor. Zirvenin öncelikli gündem maddesini Suriye ve Ukrayna'daki gelişmeler oluşturuyor.

Abone ol

Dünyanın en önemli organizasyonları arasında yer alan "Nükleer Güvenlik Zirvesi" Lahey'de başlıyor.

Zirvenin öncelikli gündem maddesini Suriye ve Ukrayna'daki gelişmeler oluşturuyor.

"Nükleer tehlikeden arındırılmış bir dünya" amacıyla düzenlenen zirvede İran ve Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerinin de ele alınması bekleniyor.

Lahey'deki World Forum Kongre Merkezi'nde 2 gün sürecek zirveye 53 ülkeden liderler katılıyor. ABD Başkanı Barack Obama zirveye katılmak için Hollanda'ya geldi.

Amsterdam'daki Kraliyet Müzesi'ni gezen Obama, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile birlikte kısa bir açıklama yaptı.

Hollanda ile yakın işbirliğine dikkat çeken Obama, Avrupa ve ABD'nin Ukrayna'daki durum konusunda birlikte hareket ettiklerini anımsattı.

Obama, NATO çerçevesinde Hollanda'nın Türkiye ve Afganistan'a verdiği desteğe teşekkür etti. Obama, sözlerini Hollandaca "dank u wel" (teşekkür ederim" diye bitirdi,

Hollanda, Suriye kaynaklı olası bir hava saldırısına karşı İncirlik'e patriot bataryaları göndermişti.

Hollanda Başbakanı Rutte de, Obama'yla Ukrayna, Suriye'deki iç savaş ve İran'ın nükleer proğramı konularını ele aldıklarını söyledi.

Lahey'deki Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin gündemini de Ukrayna, Suriye ve İran ile Kuzey Kore'nin nükleer proğramları konularının oluşturuyor.

Zirvede, uranyum zenginleştirmesi ve nükleer silahlar konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaların sonuçları ele alınacak. Dünyanın nükleer tehlikeden arındırılması için neler yapılması getektiği üzerinde durulacak.

Türkiye, zirvede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından temsil ediliyor.

Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin yanısıra Hollanda Kralı Willem - Alexander ve Başbakan Mark Rutte ile ikil görüşmeler yapacak. Hollanda'daki çeşitli kuruluşların Türkiye'deki twitter yasağına dikkati çekmek için Gül'ün temasları öncesi bir gösteri yapmaları bekleniyor.

İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande de zirve için Hollanda'da bulunuyor.

Rusya, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edilirken, İsrail ve Mısır, dıişleri bakan yardımcılarıyla katılyor.

Çeişitli ülkelerden 5 bin delege ve 3 bin gazetecinin izlediği Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne İran ve Kuzey ise, katılmıyor.

Birleşmiş. Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano da toplantı için Lahey'e gelen isimler arasında.

Lahey ve Amsterdam'da sıkı önlemlerin alındığı zirve, güvenlik giderleri hariç 40 milyon euroya malolacak. Zirve nedeniyle normalde yoğun trafiğin yaşandığı Amsterdam - Lahey - Rotterdam üçgeninde büyük bir trafik sorunu yaşanıyor.