BIST 10.080
DOLAR 32,30
EURO 34,62
ALTIN 2.413,89
HABER /  GÜNCEL

Suriye Türkiye'yi şikayet edecek!

Rus bir haber kanalına konuşan uçaktaki bazı yolcular Türkiye hakkında inanılmaz iddialae ortaya attı...

Abone ol

Suriye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı, Türkiye'nin indirdiği Suriye uçağıyla ilgili Rus basınına konuştu, "Türkiye sivil havacılık kurallarını çiğnedi, şikayet hakkımızı kullanacağız" dedi.

Geyda Abdüllatif, Türkiye'yi Uluslararası Sivil Havacılık Kurumu ve insan hakları örgütlerine şikayet edecekleri tehdidinde bulundu, "Türkiye'den uçağın taşıdığı kargonun detaylandırılması konusunda hiçbir talep almadık. Alsaydık buna yanıt verirdik" dedi.

TÜRKİYE'NİN YAPTIĞI İNSANİ DEĞİL

Abdüllatif, uçakta askeri amaçlı yük bulunmadığını söyledi. Yolcuların uzun süre uçakta bekletilmesini "insani değil" sözleriyle tanımladı.

SİLAH DEĞİLDİ

Rus haber kanalı Russia Today, Fatima Salman isimli bir yolcunun uçaktaki aramayla ilgili sözleriye yer verdi. Salman, Türk yetkililerin uçağın kargosunu aradıklarını ve bir işadamının Suriye'ye taşıdığı yedek parçalara ulaştıklarını söyledi, "Çıplak gözle görebildiğimiz kadarıyla bunlar silah değildi" dedi.

KAĞIT İMZALATMAK İSTEDİLER

Rusya’nın İngilizce yayın yapan RT televizyonuna açıklama yapan Suriye uçağındaki hostes Şirin Aziz, uçakta bulunan yolculara uçağın Türk savaş uçakları tarafından değil de, acil iniş yaptığına dair düzmece kağıt imzalatıldığını, karşı çıkan 4 kişinin de darp edildiğini iddia etti.

DARP EDİLDİLER İDDİASI

Telefonla RT’ye açıklamada bulunan Şirin, “İkisi yolcu ikisi de mürettebattan olmak üzere 4 kişi evrakları imzalamadıkları için darp edildi. Biz evrakların neyle ilgili olduğunu anlamadık. Kaptandan endişe ettik. Kendisi evrakları imzalamaması durumunda tutuklanmakla tehdit edildi…” şeklinde konuştu.

Üç çocuk annesi Fatma El-Saman da kaptanın askeri uçaklarla değil de, acil iniş yaptığına dair evrak imzalamaya zorlandığını iddia etti. El-Salman, herhangi bir imza atmamaları durumunda kaptanın tutuklanacağını söylediklerini iddia etti.

KAPTANDAN TUTUKLAMA ANONSU

Uçakta inceleme yapan ekibin kendilerini tehdit ettiğini iddia eden Suriyeli yolcu, “Kaptan bize verdiği bilgide, acil iniş yaptığına dair belgeyi imzalamaması durumunda kendisini tutuklayacaklarını bize söyledi…” dedi.

Uçağın maskeli kişilerce kuşatıldığını ve bütün kargoya el konduğunu iddia eden El Saman, Türk yetkililerin bir iş adamının Rusya’dan satın aldığı ve Suriye’ye götürdüğü yedek parçalarla ilgilendiğini söyledi. El Saman’a göre bu malzemeler de silah değildi.

SIRADAN BİR İNSAN BİLE ANLAYABİLİR

Paketlerin açıldığını ve fotoğraf çekildiğini belirten yolcu, “Sıradan bir insan bile orada silah olmadığını anlayabilir.” eleştirisi getirdi. El Saman Rus Büyükelçilik yetkililerinin yolcularla diyalog kurmasına izin verilmediğini de iddia etti.

Diğer taraftan Cihan Haber Ajansı'na gelişmeleri değerlendiren uzmanlar, El Arabiya'da yayınlanan Suriye'nin düşürdüğü Türk jeti olayına Rusya'nın da dahil olduğu yönündeki iddiaları hatırlatarak, gelişmelerin Türkiye-Rusya ilişkilerinin bozulmasını arzu eden merkezlerin komplosu olabileceğine dikkat çekti.