BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Suriye sorununa Türkçe Olimpiyatları çaresi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Suriye sorununa çözüm hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Atatürk Stadı'nda gerçekleşen 11.Türkçe Olimpiyatları ve Kültür Şöleni'ne katıldı.

Şölen kapsamındaki gösterileri izleyen Arınç, yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıllarda da Bursa'da yapılan Türkçe Olimpiyatları gecelerine katıldığını söyledi.

Şenlik kapsamında 16 ülkeden Bursa'ya gelen gençlerin stadı dolduranları coşturduğunu ifade eden Arınç, şöyle konuştu:

"Biraz önce şarkılarını, türkülerini, hareketli parçalarını izlediğimiz gençlerin her biri bir ülkeden geldi. Bu sene bu işin 11'nci yılı. Allah kısmet etti 2003 yılından itibaren zannediyorum 1 sene dışarıda olduğum için katılamadım ama 10 etkinliğin hepsine büyük bir iştihakla, sevgiyle katıldım. Bu işi çok doğru çok başarılı görüyorum, faydalı görüyorum ve elimdeki bütün imkanlarla desteklemeye çalışıyorum."

Arınç, Türkçe Olimpiyatları'nın 2003 yılında 11 yıl önce 17 ülkeyle başladığını, şimdi ise 140 ülkenin Türkiye'ye geldiğini vurgulayarak, "17 ülkeden 10 senede 140 ülkenin katılımı gerçekleşti. 17 ülke geldiğinde 100 civarında gencimiz vardı. Bugün sadece sahne alan gençlerimizin sayısı bin 750. Finallere kalanların sayısı 5 bini buluyor" değerlendirmesinde bulundu.

BM'ye üye 193 ülkeden 140'ı Türkiye'de

Tüm dünyada BM'ye üye 193 ülke bulunduğunu, bunun 140'ının bugün Türkiye'ye geldiğini ifade eden Arınç, bu seneki gösterilerin ana temasının, "evrensel barış" olduğunu kaydetti.

"Huzur, barış, sevgi dediğimiz ve hepimizin hasret kaldığı bu ilkeleri gerçekleştiren bir şölen var" diyen Arınç, şöyle devam etti:

"Sadece örnek olsun diye söylüyorum; bugün Suriye'de yaşanan olaylar büyük bir acı ve trajedidir. Binlerce insan hayatını kaybetti, bir milyondan fazla insan topraklarından ayrı kalmak zorunda kaldı. BM'nin 193 ülkesi Suriye sorununa bugüne kadar bir çare bulamadı ama Türkçe Olimpiyatları bunun çaresini buldu. 140 ülkenin içerisinde Suriye de var bugün. Türkiye'ye gelen gençlerin içerisinde Suriye'deki kültür merkezlerinde yetişen çocuklarımız var.

Birkaç yıl önceki bir şölende gönlüme doğduğu için söylemiştim; 'medeniyetler ittifakı' denen bir şey varsa, diyalog, hoşgörü ve barış gerçekleşir, dünyada insanlar birbirlerini farkıllıklarıya kabul eder ve terör belasından kurtulursa bu çok güzel bir şey olur. Ama buna muvaffak olamadık.

Bu şölenler buna 10 yılda muvaffak oldu. Birbilerini ilk defa gördüğü halde kimisi Asya'dan kimisi Amerika'dan, kimisi Afrika'dan, kimisi Avrupa'dan, kimisi beyaz, kimisi siyah, kimisi buğday renkli, kimisi sapsarı, kimisi kemik gözlü, kimisi uzun boylu ama Türk okullarından yetişmiş, kültürümüzü benimsemiş, dilimizi konuşan bu güzel çocuklar bize yeni bir dünya vadediyor. Hoşgörünün, diyalogun, sevginin kaynaştırdığı bu çocuklar dünya barışının bize bir hayal olmadığını, mutlaka gerçekleşebileceğini ifade ediyor."

Selam olsun

Arınç, bugün Sibirya'dan Azarbeycan'a, Şili'den Paraguay'a her yerde Türk okullarının bulunduğunu anlatarak, "Buralara, önden gelen atlılar gibi koşarak gidenlere kucaklarımızı açmalıyız. O fedakar öğretmenler, Boğaziçi'ni, OTDÜ'yü en kaliteli üniversiteleri bitirdiği gün, 'ben bu okullarda öğretmen olmak istiyorum' diyerek, gencecik kızlarımızın, evlatlarımızın yollara düşdüğü o günleri hatırlayın. O fedakar insanları, kutluyorum onlara binlerce selam olsun" yorumunda bulundu.

Bu idealleri, bu fikirleri yaşatanlara gönül borçlarının bulunduğunu ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"O gençleri yetiştiren annelere, babalara binlerce selam olsun. O yollarda hayatlarını kaybeden 11 bin kilometredeki Adem Tatlı'dan hemen yanı başımızdaki başka kardeşlerimize kadar hayatlarını bu güzel hakikat için feda edenlere Rabbim rahmet eylesin. Türkiye'yi Türkçe'yi dünyada ses bayrağı haline getiren İstiklal Marşı ile başlayıp Türkiye hasretiyle siyahından beyazına bütün dünyayı buluşturan bu muhteşem organizaysonun fikir sahibi, himmet sahibi muhterem büyüğümüz Fettullah Gülen Hoca Efendi'ye selam olsun."

İftira atanlar çok şükür bugün gül atmaya başladılar

Başbakan Yardımcısı Arınç, yıllar önce bu fikirler konuşulduğu zaman en yakındaki insanların tereddüt ettiğini, en uzaktakilerin ise şüpheyle bakıp, "Bu da nereden çıktı. Bu da ne demek oluyor. Ne işimiz var bizim o ülkelerde. Mutlaka bu işin altında bir bit yeniği vardır, bir menfaat, bir çıkar, bir siyasi gaye vardır" gibi yanlış düşüncelerde olduğunu söyledi.

"Dün dedikodu yaptılar, iftira ettiler ama Hoca Efendi ve ona inanan insanla hep müspet hareket ettiler, gayelerini açıkça ortaya koydular" diyen Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün inanın, her siyasi görüşten insanlar 11 yıl önce atılan adımların bugün ne kadar faydalı olduğunu, Türkiye'ye ne büyük prestij kazandırdığını görüyor ve muhteşem hocamıza teşekkür ediyor. Dün iftira atanlar çok şükür bugün gül atamaya başladılar, onu kutlamaya başlatılar. Bu organizasyonlar devam etmeli, genişlemeli. Bilesiniz ki sadece okullarımızla ibaret değil bu hizmet.

Şimdi üniversitelerimiz kuruluyor. En yakımınızdaki Işık'tan Nijerya'daki Nizamiye Üniversitesi'ne kadar... Hastanelerimiz kuruluyor, dotorlarımız faaliyete geçiyor, Somali'den başlayarak Türk bayrağının dalgalandığı her korumda o milletin insanlarına hayır hizmeteri yapılıyor. Eğitimden sağlığa kadar çok büyük yardımlar yapılyor."

Muhteşem bir Türkiye...

Arınç, tarihte olduğu gibi yeniden büyük, yeniden güçlü, yeniden muhteşem bir Türkiye'nin, güçlü bir medeniyetin ayağa kalktığını, dünyanın da bunu saygıyla izlediğini belirtti.

Türk okullarıyla 100 sene sonra, 200 sene sonra bu milletin hamiyetine kavuşan bu insanların yeniden Türkiye'ye aşık olduğunu ifade eden Arınç, "Bu çocukların söylediklerinden daha önemli bir şey var; Türkiye büyük bir devletti, muhteşem bir medeniyetti. Unutmayın ki Osmanlı'nın yüzölçümü 20 milyon metrekare toprak ve o tarihlerde bile 100 milyon nüfustu" dedi.

Fettullah Gülen'i 15 gün önce ziyaret edip dualarını talep ettiğini anlatan Arınç, "Muhterem Gülen Hoca Efendi'nin çok selamları var. Biz de buradan Bursa'dan belki yarın Ankara'dan 5 gün sonra İstanbul'dan, 51 vilayette yapılan bu gecelerden ona olan sevgimizi ve selamımızı ileteceğiz. Rabbim hayırlı uzun ömür versin. Memleketimizin, milletimizin üzerinden Rabbim dualarını eksik etmesin" diye konuştu.

Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı'nın yaklaşık bir ay önce vefat ettiğini de anımsatan Arınç, "Hep beraber ona Allah'tan rahmet diliyelim. Mekanı cennet olsun" ifadesini kullandı.