BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.513,05
HABER /  DÜNYA

Suriye sınırında Türk turistlere şok!

Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan Suriye'ye gitmek isteyen Türklerin çıkışlarına izin verilmedi

Abone ol

Suriye'de mahsur kalan 183 TIR da Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı'nın dün yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Türk vatandaşlarının can güvenliği için Cilvegözü -Bab el Hava Sınır Kapısı - Humus güzergahının kullanılmaması kuvvetle tavsiye edildiği bildirilmişti.

Bu açıklamanın ardından Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan bugün sabah saatlerinden itibaren Türk vatandaşlarının Suriye'ye çıkışına izin verilmedi. Seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının ısrarlı çıkış isteğine gümrük görevlileri, "Can güvenliği nedeniyle Türk vatandaşlarının seyahat için çıkışını tavsiye etmiyoruz" dedi.

Bunun üzerine Suriye'ye gitmek isteyen Türkler, gümrük kapısından geri dönmeye başladı. Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan ticari olarak çıkış yapmak isteyen TIR'lara izin veriliyor. Ayrıca Suriye'ye gitmek isteyen Suriyelilerin geçişine de engel olunmuyor.

Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Dışişleri Bakanlığı'nın tavsiyesi üzerine Suriye'ye çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına güvenlikleri için bu ülkeye gitmemeleri yönünde tavsiyesinde bulunulduğunu belirterek, "Vatandaşlara kesin bir yasak yok ancak gitmemeleri için tavsiyede bulunup ikna ediliyor. Zaten Türk vatandaşları da artık Suriye'ye gitmiyor" dedi.

SURİYE'DE MAHSUR KALAN TIR'LAR, ÖNCÜPINAR'DAN GİRİŞ YAPTI

Öte yandan 7 Aralık'ta Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan Talebyad Sınır Kapısı'nı tadilat yapılacağı gerekçesiyle kapatılması üzerine burada mahsur kalan 183 TIR peyder pey Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmaya başladı. Türkiye'ye geçen bazı Türk şoförler araçlarından inerek toprağa öpmesi dikkat çekti. Türkiye'ye giriş yapan TIR şoförleri, Suriyelilerin park halindeki araçlarının camlarını kırdığını, araçların yedek lastiklerini ile akülerini çaldıklarını söyledi. TIR şoförleri, "Aralık ayının başında Suriye'ye geçiş yaptık. Talebyad Sınır Kapısı kapatıldığı için araçlarımız Suriye'de kaldı. Biz mecburen Türkiye'ye dönüş yaptık. Araçlarımızı getirmek için tekrar Karkamış Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye geçtiğimizde TIR'ların camlarını kırmışlar yedek, lastiklerimizi çalmışlar. Araçlarımızı çalıştıramadık. Çünkü aküleri çalınmış, mazotlarımızı çalmışlar. Suriyeli vatandaşlar bizlere düşman gözü ile bakıyor. Küfürler edip hakaret ediyorlar. Türkleri sevmiyorlar. Suriye'deki olaylar durulana kadar bu ülkeye gitmeyi düşünmüyoruz" diye konuştu. Geçiş yapan TIR'lar, Şanlıurfa'ya gitti.