BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,84
ALTIN 2.436,49
HABER /  GÜNCEL

'Suriye ordusu Lübnan'da bir Suriyeli'yi öldürdü'

Askerlerin son aylarda 5 bin Suriyeli muhalifin sığındığı Lübnan'a girerek bir Suriyeli'yi öldürdüğü bildiriliyor. Bu, bu hafta düzenlenen ikinci saldırı.

Abone ol

Suriyeli askerlerin Lübnan'a girerek burada yaşayan bir Suriye vatandaşını öldürdüğü bildiriliyor.

Öldürülen adamın doğudaki Bekaa bölgesinin ücra bir köşesinde yaşayan bir çiftçi olduğu belirtiliyor.

Bir Lübnanlı ile evli olan ve adının Ali el Hatip olduğu kaydedilen Suriyeli'nin neden hedef alındığı ise bilinmiyor.

Hafta başında da Suriye ordusuna ait tanklar Lübnan sınırını geçmiş, olay Suriye'deki huzursuzluğun Lübnan'a da yayılması endişelerini artırmıştı.

Son aylarda 5 bin Suriyeli Lübnan'a sığındı. Bunların arasında firari askerler ve muhalefet üyeleri de var.

Suriye'de geçen Mart ayında Beşar Esad yönetimine karşı protestolar başladığından beri en az 2.900 kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor.

Görgü tanıklarına göre son olayda da Suriye ordusuna ait araçlar sınırı Saaba bölgesinde geçerek çiftçilere ve evlerine saldırdı.

Tanıklar saldırıda birkaç binanın harap olduğunu söylüyor.

Lübnanlı bir yetkilinin AFP ajansına verdiği bilgiye göre askerler daha sonra, öldürdükleri adamın cesedini olay yerinde bırakarak geri çekildi.

Lübnan olayla ilgili soruşturma açtı.

BBC'nin Beyrut'taki muhabiri Jim Muir, Bekaa civarında sınırın kolayca geçilebilir durumda olduğunu, hatta bazen belli bile olmadığını söylüyor.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati hafta başındaki olaydan sonra ortak bir Suriye-Lübnan komitesinin olayı incelediğini söylemişti.

Başbakan Mikati "Susmuyorum, konuyu normal yollardan ele alıyoruz. Olayı ne büyütmek istiyorum, ne de küçümsemek." demişti.

Muhabirimiz Jim Muir bundan önce de Lübnan'a sığınan Suriyelilerin yakalanıp ülkelerine geri gönderildikleri yolunda haberler çıktığını hatırlatıyor.

Hatta Washington yönetimi bu haberler üzerine bir açıklama yaparak Lübnan'dan Suriyeli sığınmacıların korunmasını istemişti.

Lübnan hükümetinde Suriye'ye yakınlığı ile bilinen Hizbullah hareketinin büyük söz sahibi olduğunu kaydeden Muir, bu nedenle Esad yönetimine karşı sert çıkıştan kaçınıldığı yorumları yapıldığını belirtiyor.

Geçtiğimiz yaz kurulan Lübnan hükümetindeki 30 bakandan 16'sı Hizbullah hareketinden ya da müttefiklerinden.