BIST 10.260
DOLAR 32,35
EURO 34,79
ALTIN 2.393,58
HABER /  GÜNCEL

Suriye ordusu Halep'e harekât hazırlığında

Suriye'de hükümete bağlı güçlerin bir kısmı isyancıların kontrolündeki Halep ve çevresini yeniden ele geçirmek için kapsamlı bir harekâta hazırlandığı bildirildi.

Abone ol

Suriye'de hükümete bağlı güçlerin, bir kısmı isyancıların kontrolündeki Halep ve çevresini yeniden ele geçirmek için kapsamlı bir harekâta hazırlandığı bildirildi.

Bir güvenlik yetkilisi, operasyonun önümüzdeki saatlerde ya da günlerde başlayacağını söyledi.

Hükümet yanlısı basın da, bölgeye büyük bir asker sevkiyatı olduğunu duyurdu.

Operasyon hazırlığı haberleri, Hizbullah'ın desteğinde hükümet güçlerinin Kuseyr kentini silahlı muhaliflerden geri almalarını izliyor.

Hükümet güçleri, pazar günü stratejik açıdan kritik bir bölgede bulunan Kuseyr'in isyancıların kontrolündeki son köyünü de ele geçirmişlerdi.

Suriye'nin kuzeyi ise, geçen yıldan bu yana büyük ölçüde isyancıların kontrolünde.

Ancak Kuseyr'in askerler ve Hizbullah milisleri tarafından geri alınması ülkenin askeri liderliği tarafından büyük bir zafer olarak görülüyor.

Hükümet yanlısı el Vatan'da yayınlanan bir makalede, ordunun şimdi kent içinde ve eteklerinde yürütülecek bir mücadele için Halep yakınlarına sevkedildikleri kaydedildi.

Makalede, ''İlk aşamada kuşatma altındaki alanların özgürleştirileceği, savunmada olan askerlerin de saldırıya geçecekleri'' belirtildi.

Gazete ayrıca, Suriye ordusunun Kuseyr deneyiminin sağladığı avantajı Hama ve Humus kentlerine de ilerlemek için kullanacağı da kaydedildi.

Kuzey Fırtınası Harekâtı

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan bir güvenlik yetkilisi de, kent ve kasabaları geri almak için planlanan hareketin bir kaç gün içinde başlayacağını vurguladı.

Planlanan operasyonun "Kuzey Fırtınası Harekâtı" olarak adlandırıldığı bildirildi.

Muhalefet ise Halep yakınlarında ciddi bir asker sevkiyatı görmediklerini ancak pazar günü kentin dış kesimlerinde ağırlıklı olarak Şiilerin bulunduğu köylerde çatışmalar yaşandığını aktarıyor.

İsyancı komutanlardan general Mustafa el Şeyh de, hükümetin aralarında Hizbullah savaşçıları ve Irak'tan Şiilerin de bulunduğu kendisine sadık güçlerin pozisyonlarını güçlendirmek için helikopterlerle saldırılar düzenlediklerini söyledi.

Eski Suriye ordusu komutanı olan el Şeyh, hükümetin Halep'te ilerlemesinin kolay olmadığını göreceğini savundu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah Mayıs ayı sonunda, Beşar Esad'a destek olmak üzere savaşçılarını Suriye'ye göndereceklerini açıklamış ve isyan hareketini yenilgiye uğratıp Suriye'yi Lübnan'daki Sünni "cihad savaşçılarından" koruyacaklarını duyurmuştu.

'İslamcı militanlardan çocuk infazı'

Öte yandan Suriye'de meydana gelen bir başka gelişmede, 15 yaşındaki bir gencin radikal dinci gruplar tarafından öldürüldüğü bildirildi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Muhammed Kataa'nın silahlı İslamcı militanlar tarafından ailesinin önünde yüzüne ve boynuna ateş edilerek öldürüldüğünü duyurdu.

Çocuğun, ''Peygamber cennetten yeryüzüne inse bile mümin olmayacağım'' sözlerini sarf ettiği iddiasıyla İslamcı militanlar tarafından yakalanıp, bir gün sonra öldürüldüğü belirlendi.

İnfazı gerçekleştiren isyancı militanın, "Allaha inanmamak, peygambere hakaret şirk demektir; bir kere bile hakeret eden böyle cezalandırılacaktır" dediği bildirildi.

Çocuğun yüzünü gösterdiğini söylediği bir fotoğrafı yayınlayan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin direktörü Rami Abdurrahman, "Devrimin ve insanlığın düşmanlarından başkasına hizmet etmeyen bu tür suçları görmezden gelemeyeceklerini" söyledi.