BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  GÜNCEL

Suriye niye vurdu? Mide bulandıran detay ortaya çıktı

SURİYE'nin Türk askerini vurduğu saldırıyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Saldırıda sadece Türk özel kuvvetlerinin vurulmuş olması 'kaza' ihtimalini zayıflatıyor. Bu hedefli bir saldırı mıydı? Neden yapıldı?

Abone ol

TÜRKİYE 24 Kasım'ın yıldönümünde Suriye uçaklarının Türk askerine yönelik  saldırıdaki muammayı çözmeye çalışıyor. Zamanlama kadar ortaya çıkan detaylar da olayın kaza olma ihtimalini zayıflatıyor. Bu noktada da saldırı neden yapıldı, Türkiye nasıl bir karşılık verecek soruları gündeme geliyor.

Suriye'nin Türk askerini vurduğu saldırıya ilişkin ortaya çıkan yeni detayları Milliyet Gazetesi yazarı Serpil Çevikcan aktardı.

YÜKSEK İRTİFADAKİ UÇAK VURDU

Saat 03.30’da gerçekleştirilen saldırının yüksek irtifada uçan savaş uçağı ya da uçaklarınca yapıldığı düşünülüyor. Ani biçimde gerçekleştirilen saldırının düşük irtifada gerçekleştirilmesi durumunda uçaksavar, makineli tüfekler ve zırhlı araçlardaki silahlarca karşılık verilebileceği, ancak bunun gerçekleşmediğine dikkat çekiliyor.

MİDE BULANDIRAN DETAY : NOKTA ATIŞI YAPILMIŞ

Fırat Kalkanı harekatına katılan ÖSO gruplarına 10-15 kişiden oluşan özel kuvvet timleri harekât sırasında eşlik ediyor. Saldırıya uğrayan grup, El Bab’ın batı bölgesinde, Bab’a yaklaşık 1 km mesafede.

Saldırıda ölen ÖSO mensubu ise yok. Bu veriler, uçakların sağlam bir istihbarat alarak nokta atışı yaptığı şeklinde değerlendiriliyor.

4 askerin şehit olduğu 10'dan fazla askerin yaralandığı saldırıyı Suriye rejimine ait Albatros tipi uçak gerçekleştirdi.

TÜRK JETLERİ GİTTİ AMA...

Saldırıdan hemen sonra gece 04.10’da Türk F-16’ları bölgeye hemen intikal ettiriliyor, ancak herhangi bir sıcak temas yaşanmıyor. Sıcak temas olasılığını da göz önüne alarak bölgeye intikal eden uçaklar, çevre kontrolü sonrası herhangi bir başka uçağın ya da saldırı düzenleyecek askeri bir unsurun olmadığını kayıt altına alıyor.

Fırat Kalkanı kapsamında Suriye’de 300’e yakın özel kuvvetler personeli, tank ve zırhlı araçlardaki personel bulunuyor.

TÜRKİYE NASIL BİR YANIT VERECEK?

Ankara, 4 şehidin verildiği saldırıyla ilgili olarak uluslararası hukuktan kaynaklı tüm haklarını kullanacak. Ancak öncelikli saldırının arka planı aydınlatılmaya çalışılıyor.

Türkiye’nin Suriye rejimiyle karşı karşıya gelmesine yol açabilecek bu gelişme karşısında devlet aklıyla hareket edilerek, soğukkanlılığı yitirmemekte fayda bulunuyor.

Unutulmaması gereken husus, Türkiye ile Suriye rejiminin açıktan çatışmasını isteyen güçler.

Başbakan Binali Yıldırım’ın dün söylediği gibi, elbette bu saldırı karşılıksız kalmayacak. Ve yine Yıldırım’ın söylediği gibi, Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’ndan memnun olmayan çok sayıda aktör var.
Buna karşın odağında sağduyunun ve Türkiye’nin çıkarlarının olduğu bir hesap sorma süreci esas alınmalı.