BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.511,36
HABER /  GÜNCEL

Suriye hükümeti başını dik tutuyor

Dün başbakan Riyad Hicab’ın muhalefet saflarına geçtiğini ilan etmesi ve Şam yönetimini “terörist bir rejim” olarak nitelemesinin ardından Suriye’nin yeni hükümeti bugün olağanüstü toplandı.

Abone ol

Dün başbakan Riyad Hicab’ın muhalefet saflarına geçtiğini ilan etmesi ve Şam yönetimini “terörist bir rejim” olarak nitelemesinin ardından Suriye’nin yeni hükümeti olağanüstü toplandı.

Beyaz Saray, Suriye Başbakanı Riyad Hicap'ın muhalefet saflarına geçişini, Cumhurbaşkanı Beşar Esad yönetiminin “içten çöküşü” olarak yorumladı.

Ancak Bilişim Bakanı Umran El Zubi Hicab’ın kişisel olarak ortaya çıkmadığını söyledi ve başka bakanların da görevlerinden firar ettikleri haberlerini yalanladı.

Bu arada Suriye ordusunun Halep’te bombardımanı artırdığı bildiriliyor.

Hükümet güçleri ülkenin en büyük ikinci şehrinin bazı bölgelerini kontrol altına aldığını iddia eden silahlı muhalifleri Halep’ten çıkarmaya çalışıyor.

Muhalif eylemciler şehrin kuzeydoğu ve güney batı kesimlerinde isyancıların yerleştiği mahallelerde yoğun saldırılar yaşandığını bildiriyor.

Devlet televizyonu ordu birliklerinin pek çok noktada “terörist gruplarla” çatıştığını, muhaliflerin ağır kayıplar verdiğini ve iki polis karakolunun yeniden hükümetin kontrolüne geçtiğini bildiriyor.

Silahlı muhalifler, rehin tuttukları 48 İran vatandaşından 3’ünün ordu bombardımanıyla hayatını kaybettiğini iddia etti. Ancak bu bilgi henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

Öte yandan bugün başkentten ölüm haberleri gelmeye devam etti.

Cumartesi günü silahlı isyancılar, Şam yakınlarında bir otobüsten esir aldıkları İranlıların Cumhuriyet Muhafızları’ndan olduklarını iddia ediyor. Tahran ise esir alınan İranlıların Şii kutsal bölgelerini ziyarete giden hacılar olduklarını söylüyor.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Amir Abdullahian grubun güvenliğinden ABD hükümetini sorumlu tuttuklarını söyledi.

Abdullahian, ABD’nin “terörist grupları” desteklediğini ve Suriye’ye silah yardımında bulunduğunu; dolayısıyla esir alınan kişilerin hayatlarından sorumlu olduğunu ifade etti.