BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  DÜNYA

Suriye çalışma grubu etkinleştirilmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cenevre 2 konferansının Suriye’deki savaşı bitirmeye yönelik önemli bir fırsat old...

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cenevre 2 konferansının Suriye’deki savaşı bitirmeye yönelik önemli bir fırsat olduğunu belirterek, ""Suriye çalışma grubu etkinleştirilmelidir" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hilton Oteli’nde düzenlenen Sosyalist Enternasyonel Konsey toplantısına katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kılıçdaroğlu, toplantıda küresel ve bölgesel sorunların ele alınacağını vurguladı.
CHP’nin sadece Türkiye’de değil bölgesinde ve dünyada da haksızlıklar karşısında adaleti, demokrasiyi ve özgürlüğü savunduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonel’in evrensel yapısının korunması ve güçlendirilmesine büyük önem verdiklerinin altını çizdi.
Dünyanın son yıllarda büyük bir değişim sürecinden geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Özgürlük ve eşitlik düşüncesi hızla yayılmakta ve halklar baskıcı rejimleri sarsan taleplerini ifade etmektedir. Bu dönüşüm bazı bölgelerde sancılı ve şiddetli olmakta, çatışma ve savaşlar ilerici taleplerin önüne çıkmaktadır. Türkiye bu çatışmaların büyük çoğunun yaşandığı Ortadoğu’nun coğrafi olarak kıyısında, siyasi olarak merkezsinde yer almaktadır. Büyük umutlarla karşılanan ‘arap baharı’ süreci bugün kaygı ve olumsuzluklara tanıklık etmektedir. Suriye, Libya, Tunus, Mısır, Yemen ve Irak’taki çatışmalar bölgemizin barış istikrar ve refahını tehdit etmektedir” dedi.
Türkiye’nin de yar aldığı bölgede demokrasi mücadelelerinin karşısına çıkan sorunları sıralayan Kılıçdaroğlu, “Birincisi aşırı uçtaki gruplardır. Bu gruplar halkların özgürlük çığlığının önünü kesme uğraşı içindeler. İkinci sorun etnik dinsel ve mezhepsel fay hatlarıdır. Bu fay hatları her yerde gerilmekte ve istikrarsızlığa neden olmakta. Ayrıca kadın erkek eşitliği, uluslar arası göç hareketi, modern kölelik gibi olgular da istikrarı olumsuz etkilemekte. Bu durum bölgemizde demokrasinin yeşermesini engellemektedir. Üçüncüsü ise dışarıdan askeri müdahale olasılığıdır. Dışarıdan askeri müdahale ihtimali, baskıcı rejimlere meşruiyet sağlayabilir” diye konuştu.

"SURİYE ÇALIŞMA GRUBU ETKİNLEŞTİRİLMELİDİR"
CHP Lideri bölge refahının sağlanması için Sosyalist Enternasyonel’e büyük görevler düştüğünün de altını çizerek şunları söyledi;
“ Sosyalist Enternasyonel baskıcı güçleri ve şiddet yanlısı politikaları elinin tersi ile itmeli, diplomasinin sorun çözücü rolünü kararlılıkla sürdürmelidir. İlerici güçleri desteklemek için çatışma bölgelerinde aktif bir rol üstlenmeli ve sorunların diplomatik yollardan çözümü için uygun çabalar göstermelidir. Bunun için önümüzde önemli bir fırsat durmakta. Bu da Suriye’deki savaşı bitirmeye yönelik olan Cenevre 2 konferansıdır. Suriye’de çatışmanın taraflarıyla konuşmak, Cenevre sürecine aktif destek vermek Sosyalist Enternasyonel’in sorun çözme gücünü ortaya koyacaktır. Bu bağlamda bir önceki konsey toplantısında kurulması kararlaştırılan Suriye çalışma grubu etkinleştirilmelidir’
Konuşmasında küresel ekonomik krize de değişen Kılıçdaroğlu, “Küresel ekonomik kriz, farklı yoğunluklarla halen devam etmekte. Piyasaların hiçbir şekilde hata yapmayacağı varsayımı üzerine inşa edilen neoliberal politikalar, ciddi bedeller ödenmesine neden olmuştur. Küresel kriz yüzbinlerce insanın işsiz kalmasına yol açmıştı. Küresel ekonomik düzen krizleri çözerken insanları değil, finans sektörünü gözetmekte, bir sonraki krize kadar insanları ezerek yoluna devam etmektedir. Küresel ekonomik sistem insanları müşteri ve tüketici olmanın ötesinde bir rol biçmemektedir. Küresel rekabet gerekçesiyle süreli geriletilen ücret ve yaşam standartları, bozulan gelir dağılımı, artan işsizlik dikkatle ele alınması gereken sorunlardır. Küresel sorunlar, küresel koordinasyon ile aşılabilir. Küresel kriz ardında sınırlı adımlar atılsa da Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Birleşmiş Milletler (BM) gibi örgütlerde temsil ve meşruiyet sorunu hala varlığını korumaktadır. Gelişen ve yükselen ekonomilerin bu kuruluşlarda temsilinde adaleti sağlamadan, küresel sorunlara etkin çözüm mümkün olmayacaktır. Sosyalist Enternasyonel üreten, ürettiğini hakça paylaşan insanların dünyasını güçlü bir şekilde savunmalıdır. İnsanı odağına almayan hiçbir politika sürdürülebilir değildir” şeklinde konuştu.
(İHA)