BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sürgündeki Yemen hükümeti: Aden'i kurtardık

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da sürgünde olan Başbakan Yardımcısı Halid Mahfuz Baha, ülkenin en büyük ikinci kenti Aden'in "kurtarıldığını" söyledi. Şii isyancı Husiler Mart ayında kentin önemli bir bölümünü ele geçirmişlerdi.

Abone ol

Yemen'de hükümete bağlı güçler

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da sürgünde olan Yemen Başkan Yardımcısı Halid Mahfuz Baha, ülkenin en büyük ikinci kenti Aden'in Husi isyancılardan "kurtarıldığını" söyledi.

Halid Mahfuz Baha, resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, liman kentinin artık Suudi destekli hükümet güçlerinin kontrolünde olduğunu belirtti.

Baha, "Aden'de ve kurtardığımız diğer kentlerde yaşamın normale dönmesi, su ve elektrik verilmesi için çalışacağız" dedi.

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan bölge halkı ve savaşçılar, Aden'in batısındaki Tawahi'de çatışmaların az da olsa sürdüğünü aktardı.

Aden'deki hükümet yanlısı savaşçıların sözcüsü Ali El-Ahmedi ise Reuters'a yaptığı açıklamada, çok sayıda Şii Husi isyancının teslim olduğunu bildirdi.

Kentte çatışmalar dört aydır sürüyor.

İran'ın desteklediği iddia edilen Husilerden ise şu ana kadar bu iddialar ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Yemen hükümeti sürgünde

Şii isyancı Husiler geçtiğimiz Eylül'de başkent Sana'yı ele geçirmelerinin ardından, hükümet üyelerinin kaçtığı Aden'i de Mart ayında kuşatmışlar ve kısa zamanda şehrin önemli bir bölümünü ele geçirmişlerdi.

Bu gelişme üzerine Yemenli bakanlar Suudi Arabistan'a kaçtı.

Daha sonra Suudi Arabistan liderliğinde bazı Arap ülkeleri Husileri hedef alan hava akınlarına başladı; saldırılarda en az 3 bin 500 kişi öldü.

Yemen'in nüfusu 21 milyondan fazla.

BM verilerine göre ülke halkının %80'i halen insani yardıma muhtaç.