BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,76
ALTIN 2.420,13
HABER /  GÜNCEL

Süleyman 'Şah' değil 'Mat' operasyonu mu?

Süleyman Şah operasyonu siyasete ve medyaya çok farklı yansıdı. İktidar kanadı 'şah' derken muhafelet 'mat' diyor. Peki bu operasyon şah mı mat mı?

Abone ol

Türkiye dün sınır ötesine harekat yapıp Süleyman Şah türbesinin yerini değiştirdi. Kara kuvvetlerinin organize ettiği Şah Fırat operasyonu Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki 'sağır odada' planlandı. 10 gündür planlanan operasyon büyük bir gizlilikle ve başarılı bir şekilde sonuçlandırıldı. Süleyman Şah'daki 38 bordo bereli ile kutsal emanetler alınıp Türkiye sınırındaki Eşme Köyü'ne nakledildi.

Süleyman Şah operasyonuna yönelik yapılan bu 'Şah Fırat' operasyonu kamuoyunda farklı tepkiler yarattı. Muhalefet operasyonu 'şah' değil 'mat' diyerek yorumlarken hükümet Süleyman Şah operasyonunun planlandığı gibi büyük bir başarıyla yapıldığını dile getirdi. İşte Süleyman Şah operasyonuna iki farklı bakış açısı;

MHP : 'KAÇMA HAREKATI'
MHP Süleyman Şah operasyonunu 'kaçma operasyonu, Türk toprağının terk edilmesi' olarak yorumladı. Devlet Bahçeli yaptığı açıklama şunları söyledi;

"Türk vatanın mukaddes bir parçası, ayrılamaz ve koparılamaz bir uzantısı olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu dün akşam saatlerinde AKP Hükümeti tarafından korkakça yüzüstü bırakılmıştır. Türkiye’nin şah damarı kesilmiş, sınırlarımız dışındaki ecdad yadigârı toprak teröristlerin tehdit ve şantajıyla zoraki terk edilmiştir. Dün akşam 21.00 itibarıyla başlayan geri çekilme acizliği ve kaçma hareketi eş zamanlı olarak sürdürüldüğü iddia edilen iki operasyonla tamamlanmıştır. "

CHP : ŞAH DEĞİL MAT OPERASYONU
CHP'nin Süleyman Şah operasyonu yorumu da MHP'ye yakın bir çizgide oldu. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin şunları söyledi;

-"Şah değil, 'Mat' operasyonu olmuştur. Şah Türbesi operasyonu Türkiye için kabul edilebilecek bir durum değildir. İlk kez 90 yıllık cumhuriyet tarihinde kendi topraklarımızı savaşmadan topraklarımızı kaybediyoruz.

HÜKÜMET NE DEDİ?
ARINÇ : TOPRAK KAYBETMEDİK!
MHP'nin 'savaşmadan toprağımızı terkettiler', CHP'nin ise 'mat' operasyonu yorumlarına hükümet kanadından Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yanıt verdi. Arınç ise operasyonu şöyle yorumladı;
-"Olay hepimizi gururlandıracak bir olaydır. Başarı ile tamamlanmıştır ama ne var ki sorumsuz, sadece muhalefet yaptığı zanneden birileri toprak kaybettiğimiz söyleyebilirler. Bizde bunları doğrusu düşündük. Çok şükür operasyonun her anı Türkiye Devleti'nin izzetini, azametini, varlığını, egemenliğini ortaya koyacak biçimde yapılmıştır.

Bir defa toprak kaybetmedik. Süleyman Şah Saygı Karakolu'nun bulunduğu arazi kadar yine Suriye toprakları içerisinde geçmişte de bir kaç defa nakil yaşandığı için bir arazi üzerinde bu gerçekleştirilmiştir. İkincisi operasyonun her anı kameralarla tespit edilmiştir. Dini merasim yapılmıştır. Nakledilecek kabirin nasıl alınacağı, nasıl nakledileceği her anıyla tespit edilmiştir. Bizim inancımızda dikilen bayrak, bir daha asla inmez. O yüzden Süleyman Şah Saygı Karakolu'nda bulunan bayrağımız, inmeden hemen nakli gerçekleştirileceği yerde bayrağımız dikilmiştir.

ŞAH MI MAT MI? KÖŞE YAZARLARI NELER YAZDI?
Hükümetin 'Şah' muhalefetin 'mat' dediği Süleyman Şah operasyonu bugünkü köşe yazılarına da 'başarı mı başarısızlık mı' tartışmasıyla birlikte yansıdı. İşte kısa kısa yorumlar;

AHMET HAKAN (HÜRRİYET) : BİR iktidar... Eğer "Süleyman Şah'a el uzatan karşılığını görür" diye efelenmişse...
Eğer taraftarlarına fetih rüyalan gördürmeye başlamışsa... Eğer "Üç günde Şam'a gireriz" havası atmışsa... (...) O iktidardan söylemine uygun bir eylem beklenir. Yani... İrrasyonel bir şahlanış, bir atak beklenir. Rasyonel bir geri çekilme planı beklenemez."

MUSTAFA ÖZCAN (YENİ AKİT) : "Daha önce Caber (Cabir değil) Kalesini tahliye ederek Süleyman Şah Türbesini Karakozak köyüne çekmiştir. Şimdi Türbeyi geçici bir tedbir olarak sınırdaki Eşme köyüne taşıyor. Burada Türbeyi koruması kollaması daha mümkündür. Bu itibarla, meseleye toprak kaybı olarak bakmak yersiz bir yaklaşımdır. Dana altında buzağı aramaktır. ‘Şah mat oldu’ diyebilecek bir durum yok. Hükümet IŞİD’e koz kaptırmamıştır belki muhalefetin karın ağrı da bundandır. Bu durumda şah’ı mat olan iktidar değil, muhalefettir.

MEHMET TEZKAN (MİLLİYET) : "Aslında olan bitenin özeti şu; Süleyman Şah Karakolunu terk ettik.. O bölgeyi IŞİD’e bıraktık.. 39 tank, 57 zırhlı araç, 572 personelin katıldığı operasyon geri çekilme operasyonudur.. Tahliye operasyonudur.."

İBRAHİM KİRAS (VATAN) : Türk askerinin bir gece sessiz sedasız gerçekleştirdiği Süleyman Şah türbesi operasyonu bir tarafıyla yürek burkucu tabii, ama bir tarafıyla da doğru karar. Yürek burkucu, çünkü Osmanlı hanedanının atası olduğuna inanılan Süleyman Şah’ın “Türk toprağı” kabul edilen türbesinin nakledilmek zorunda kalınması mutlu olunacak bir olay değil... Sembolik anlamda bile olsa bir toprak kaybından söz edenler de büsbütün haksız sayılmazlar. Diğer yandan ise bu doğru bir karar, çünkü bu operasyon gerçekleştirilmeseydi IŞİD tehdidine karşı burayı savunmak için -veya bir saldırı durumunda cevap vermek gerekeceği için- Suriye topraklarına ciddi sayıda asker sokmamız gerekecekti.

SOSYAL MEDYA SÜLEYMAN ŞAH'I NASIL GÖRDÜ?
Süleyman Şah operasyonunun sosyal medyadaki yansımaları mizahi oldu. Ön plana çıkan ise türbenin 3. kez yer değiştirmesi oldu. Bu da capslere böyle yansıdı;