BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.310,52
HABER /  DÜNYA

Sular çekilince ortaya çıktı şaşırttı!

Jablanica baraj gölündeki suların çekilmesinin ardından 1950'li yıllarda baraj yapımı nedeniyle sular altında kalan tarihi mezarlar gün yüzüne çıktı

Abone ol

Bosna Hersek'in güneyindeki Konjic şehri yakınında bulunan Jablanica baraj gölündeki suların çekilmesinin ardından yıllar önce baraj yapımı nedeniyle sular altında kalan tarihi mezarlar gün yüzüne çıktı.

Debisi yüksek Neretva nehri üzerine, 1950'li yıllarda inşa edilen hidroelektrik santrali için yapılan baraj gölü nedeniyle bölgedeki 8 yerleşim yeri boşaltılmıştı.

Yetkililerin yağışların az olmasına ve aşırı soğuk havalara bağladığı kuraklık nedeniyle baraj gölündeki su seviyesi nehir yatağına kadar düşerken, bölgedeki Lisicici beldesinde suların çekilmesinin ardından ortaya çıkan tarihi mezar taşları dikkati çekti.

Bölge halkı, baraj gölündeki suların daha önce de azaldığını ancak hiçbir zaman bu seviyeye düşmediğini söyledi. Suların çekilmesinin ardından ortaya çıkan tarihi mezarların ise İkinci Dünya Savaşı öncesine ve Osmanlı dönemine ait olabileceği düşünülüyor.

Jablanica baraj gölünün kuzey kıyısında yaşayan Hikmet Mehic, göldeki suyun çekilmesinin sıra dışı bir olay olmadığını ancak daha önce bu kadar azalmadığını ifade etti.

Geçimini gölde balıkçılık yaparak sağlayan Mehic, kendileri için asıl sorunun suların çekilmesiyle birlikte balıkların da bölgeden uzaklaşması olduğunu kaydetti.

Ailesinin, daha önce baraj yapımı nedeniyle sular altında kalan yerleşim yerlerinden birinde yaşadığını aktaran Mehic, zengin tarım arazilerinin bulunduğu bu bölgede baraj inşa edilmesinin hatalı olduğunu savundu.