BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.440,87
HABER /  GÜNCEL

Sudan: 'En büyük petrol sahamızı kaybettik'

Heglig'deki petrol sahasının Güney Sudan'ın eline geçtiği açıklanırken, iç savaşın sona ermesinden bu yana en ağır çatışmaların yaşanması yeniden savaş kaygısı yarattı.

Abone ol

Sudan hükümeti en büyük petrol sahasının Güney Sudan ordusu tarafından ele geçirildiğini açıkladı.

Sudan ordu sözcüsü BBC'ye güçlerinin Heglig yakınlarında yenilgiye uğrayarak kuzeye doğru çekildiğini söyledi.

Albay Halid Sawarmi "Güney Sudan askerleri şu anda Heglig şehri ve petrol sahasını kontrol altında tutuyor. Oysa biliyorsunuz Heglig Güney Sudan toprağı değil" diye konuştu.

Sudan saldırganlık diye tanımladığı bu duruma karşı bütün meşru yollara başvuracağını bildirdi.

Güney Sudan askeri sözcüsü Philip Aguer de askerlerinin "Heglig petrol sahasına doğru ilerlediğini" doğruladı, ama bu bölgeyi tamamen ele geçirdiğini açıkça söylemedi.

Güney Sudan açıklamasında bunun Sudan güçlerinin hava ve kara saldırılarına bir misilleme olarak gerçekleştirildiği kaydedildi.

Her iki taraf da iki hafta önce patlak veren son çatışmaları başlatanın kendileri olmadığını söylüyor.

Savaş kaygısı

BBC'nin Hartum'daki muhabiri Güney Sudan'ın bağımsızlığını elde etmesiyle sonuçlanan uzun iç savaşın sona erdiği geçen Temmuz ayından bu yana bölgede ilk kez bu kadar ciddi bir çatışma yaşandığına dikkat çekiyor.

Uluslararası düzeyde çatışmaların bir savaşa dönüşebileceği kaygıları artmaya başladı.

Sudan-Güney Sudan ayrılığı sırasında petrol sahalarının çoğu Güney Sudan'da kaldı, fakat petrolü ihraç etmek için Sudan'ın topraklarından geçirmeleri gerekiyor.

İsmini vermek istemeyen ama petrol sektöründe çalışan bir Sudanlı son olaylarda ilk saldıranın Sudan tarafı olduğunu söyledi.

Bir başka kaynak ise son çatışmanın Sudan'ın bundan iki hafta önce geri çekilmek zorunda kaldığı bir tartışmalı sınır mevziini yeniden ele geçirmeye çalışmasından kaynaklandığını ileri sürdü.

Geçtiğimiz Ocak ayında ekonomisi büyük ağırlıkla petrol gelirlerine dayalı olan Güney Sudan, Sudan'ın petrolün topraklarından geçişi için istediği komisyonu çok yüksek bularak bütün petrol sahalarını kapattığını açıklamıştı.

BBC'nin Hartum'daki muhabiri James Copnall iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların odağında petrolün bulunduğunu ve çatışmalarda petrol tesislerinin giderek daha çok hedef alındığını söylüyor.