BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Suçun Lüks Hayatla Ödüllendirilmesi Manifestosu…

Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de Gençlik Suçları Savcılığı yöneticisi savcı Hansueli Gürber’ın hayatının anlatıldığı ‘Reporter’ programında, genç suçlu Carlos A. için 29 bin Frank harcama yapıldığının ortaya çıkması ülkede yankı uyandırmıştı.

Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de Gençlik Suçları Savcılığı yöneticisi savcı Hansueli Gürber’ın hayatının anlatıldığı ‘Reporter’ programında, genç suçlu Carlos A. için 29 bin Frank harcama yapıldığının ortaya çıkması ülkede yankı uyandırmıştı. Ki hala en çok konuşulan konular arasında.

Hırsızlık, adam yaralama, tecavüz gibi suçlardan pek çok sabıkası bulunan 17 yaşındaki Carlos’a savcılık tarafından ıslah olması için özel öğretmen, dört odalı apartman dairesi, özel hizmetçi ve özel spor hocası tutulmuş olduğu ortaya çıktı…

Aile ortamını tadabilmesi için, geçtiğimiz ocak ayında dört odalı bir daire tutulup, ev işlerini yapması için de bir hizmetçi tahsis edilmiş. Ayrıca Carlos’un en sevdiği spor olan Tai Boks için de özel bir spor hocası ile anlaşma yapılmış.

Daha bitmedi… Herkesle aynı okula gitmek istemeyen Carlos için özel bir öğretmen görevlendirilmiş. Ve bunların üstüne de psikolojisini düzeltmek için üç özel uzmanla çalışmaya başlanmış.

Tabii ki konuyu yorumlayan uzmanlar, bunun ıslah değil, suça ödül uygulaması olduğunda birleşiyorlar. Savcılık ise tutumunu savunarak, Carlos’a diğer suçlulardan ayrı muamele yapılması gerektiği için o şekilde davrandıklarını söylüyorlar.

Zürih Başsavcısı, Gürber’in uyguladığı aylık 29 bin Franklık uygulamayı savunarak,; “Bizim görevimiz bu suç işlemiş genç insanları daha fazla çukurun dibine itmek değil, topluma kazandırmak. Topluma kazandırılmaları için de herkesin ihtiyacı olduğu şekilde ıslah programı uyguluyoruz. Bu şekilde program alan tek genç suçlu Carlos dedi. 

Bu arada Gençlik Suçları Savcısı Hansueli Gürber, iş ve özel hayatında farklı metotlar uygulamakla tanınan bir kişilik. Eski karısı ve sevgilisi ile birlikte yaşayan Gürber’ın evinde vahşi sürüngenlerden oluşan küçük bir hayvanat bahçesi var.

Çılgın Savcı Gürber, 17 yaşında olmasına rağmen bir çok sabıkası olan Carlos için farklı ve oldukça pahalı bir yöntem uygulayıp, bu gence lüks bir hayat sunarak, topluma kazandırmaya çalışıyor. Aslında bunun deneyini yapıyor. Farklı bir muameleye tabi tutulduğunu kendileri de itiraf ediyorlar. Bana göre onların derdi, 11 yaşından itibaren suç işlemeye başlayan Carlos’a tüm imkanları sunarak, suça eğilimli bu gencin bu şartlarda aynı suçları işleyip işlemeyeceği . Benim düşüncem kesinlikle bu.

Bir tür deneme/yanılma metodu…

Aslında kendisine şahsen sormak istediğim bir soru var; Diyelim ki; suça eğilimli bu genç kendisine sunulan bu lüks hayat karşısında bi nevi mutasyona uğradı. Hakikaten topluma kazandırıldı ve normal bir genç olarak hayatına devam etmeye başladı. Peki; bu başarılı sonuç karşısında, diğer tüm sabıkalı gençlere de bu lüks hayat sunulup topluma kazandırılmaya mı çalışılacak?

Onlar içinde mi, aylık 29 bin frank harcanacak? Gördüğüm kadarıyla buna halk dahil herkes karşı. Netice itibarıyla; oldukça radikal bir hayat tarzı olan Savcı Gürbel, bu deneyle sadece kendi merakını giderecek gibi geliyor bana…

İsviçre ayda 29 bin frank harcayarak sabıkalı bir genci ıslah etme programını biraz dünyayı araştırarak yapsaydı, Türkiye’de bu programın uzun zamandır uygulandığını, bir ‘cani’ye olağanüstü lüks hayat sunularak topluma kazandırma çabamızı ve sonuçlarını görecek, bu deneysel ıslah programına hiç ihtiyacı olmayacaktı.