BIST 10.219
DOLAR 32,17
EURO 34,79
ALTIN 2.445,25
HABER /  DÜNYA

Sübyancı papaz sürgüne gönderildi

Öz yeğenine cinsel tacizde bulunan Vatikan'ın atadığı eski piskopos Roger Vangheluwe sürgüne gitti.

Abone ol

Belçika'da öz yeğenine yıllarca cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıkınca görevinden istifa eden Vatikan'ın atadığı eski piskopos Roger Vangheluwe yargılanmadan sürgüne gitti.

Vatikan elçiliğinden dün yapılan açıklamada pedofil skandalına adı karışan 74 yaşındaki Vangheluwe'nın "ruhani ve psikilojik" tedavisinin sağlanması amacıyla Brüksel'den uzaklaştırıldığı belirtildi.

Açıklamada, "İstifa ettikten sonra farklı yerlerde yaşayan piskopos, ülkeyi terk etti" denildi. 1973-1986 yılları arasında yeğenine cinsel tacizde bulunduğu ortaya çıkınca suçlamaları kabul edip geçen yıl istifa eden piskoposun nereye gittiği ise, sır olarak tutuluyor. "Sürgün cezası"na gönderilen piskoposun psikolojik tedavi göreceği belirtiliyor.

BELÇİKALI RAHİPLER SABIKALI

Vatikan'ın sürgün açıklaması, Belçika'da yayınlanan Het Laatste Nieuws adlı gazetenin piskoposun Vatikan elçiliğine sığındığı yönünde haber yayınlaması üzerine yapıldı. Piskopos'un Belçika'yı terketmesi tepkilere de yol açtı. Milletvekili Karine Lalieux, "Sayın Vangheluwe'ndan daha cesur bir davranış beklerdim. Ülkede kalıp bir gün adaletle karşılaşmasını, suçlamalara cevap vermesini isterdim" dedi.

Piskopos, son iki yılda Vatikan'ı sarsan pedofil skandallarında bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğunu kabul eden en üst isim. Olayın ortaya çıkmasıyla Belçikalı rahiplerin 475 cinsel istismar vakasına karıştığı, 13 çocuğun ise, şikayetlerinin kilise tarafından gözardı edilmesi nedeniyle intihar ettiği ortaya çıkmıştı.