BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.433,14
HABER /  GÜNCEL

STK ve odalardan 'Teröre hayır, Kardeşliğe evet' yürüyüşü

Türkiye'de 14 sivil toplum kuruluşu, sendika ve meslek örgütü Perşembe günü Ankara'da sadece Türk bayraklarıyla 'Teröre hayır, Kardeşliğe evet' mitingi yapacaklarını duyurdu.

Abone ol

Türkiye'nin farklı iş kollarındaki işçi, memur ve aynı zamanda işverenleri temsil eden 14 sivil toplum kuruluşu, sendika ve meslek örgütü Perşembe günü Ankara'da sadece Türk bayraklarıyla miting yapacağını açıkladı.

Aralarında TÜSİAD, Türkiye Kamu-sen, Türkiye Barolar Birliği'nin de bulunduğu 17 örgüt adına açıklamayı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.

Hisarcıklıoğlu'nun okuduğu ortak metinde, "Terörü lanetleyen ve kardeşliğimize sahip çıkan bütün sivil topluma ve vatandaşlarımıza buradan çağrı yapıyoruz. 'Teröre hayır, kardeşliğe evet, diyoruz" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Hep birlikte sağduyumuzu korumalı, vicdanımızın sesini dinlemeli, fitne ateşini birlikte söndürmeliyiz. Bizi birbirimize düşman etmeye çalışan teröre karşı hep birlikte durmalıyız. Ülkemizin tamamında birlikte yaşama iradesi göstermeliyiz. Gün birlik olma günüdür" denilerek son günlerde çok sayıda asker, polis ve korucunun öldürülmesine atıfta bulunuldu.

'Bin yıllık hukuk yok sayılıyor'

Eyleme katılacak örgütlerden biri olan Türkiye Esnaf ve Zanatkarlar Odası Başkanı Bendevi Palandöken BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada, "Bin yıllık bir hukuk yok sayılarak insanların işyerleri tahrip ediliyor, sokak hareketleri oluyor, ölen ve öldürenin kardeş olduğu temasının işlenmesi için yapıyoruz bu eylemi" diyor.

Çözüm süreci sırasında oluşturulan Akil İnsanlar Heyeti'nde de bulunan Palandöken, "Tabii ki Kürt vatandaşlarımızla bir sorunumuz yok" diyor ve ekliyor:

"Sokağa çıkmaya insan tereddüt ediyor. Halkımız bir düşmanla savaşmıyorsun, netice itibariyle bunlar içimizdeki insanlar. Ama provokatörler girmiş devreye. Yabancı güçler girmiş. Kardeşi kardeşe kırdırmaya çalışılan bir durum var."

'Basın, siyasi partiler, işyerleri hedef alınmamalı'

Perşembe günü Sıhhıye Meydanı'nda başlayacak olan yürüyüşte, Türk bayrağı dışında, meslek odaları ve sendikaların bayrakları ve flamaları da dahil olmak üzere hiçbir şey taşınmayacak.

Palandöken sloganların da atılmayacağını, ancak insanların düdüklerle tepkilerini dile getirebileceğini belirtiyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, "İnsanlarımıza zarar verecek, kaos yaratacak sokak eylemlerinden kaçınalım. Kardeşliğimizi bozacak, birlik ve beraberliğimize zarar verecek davranışlara ve provokasyonlara izin vermeyelim. Başta basın olmak üzere, kurumlarımızı, kuruluşlarımızı, siyasi partilerimizi, işyerlerimizi hedef almayalım" çağrısında bulunuyor.