BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Srebrenitza'da eşcinsel asker iddiası

Amerikalı emekli bir general, "1995 yılındaki Srebrenitza katliamının nedenleri arasında eşcinsel askerleri de gösterdi.

Abone ol

Ordudan 1997 yılında emekli olan eski NATO komutanı John Sheehan, Senato Silahlı Hizmetler Komitesinin, eşcinsellerin orduya katılmasıyla ilgili bir oturumdaki sözleri, komite üyelerinde şaşkınlık yarattı. Komitenin başkanı Senatör Carl Levin, Sheehan'ı "hedefi tamamen saptırmakla" eleştirdi.

Oturumda Amerikan ordusunda eşcinsellerin alenen görev yapması teklifine muhalefetini dile getiren Sheehan, Avrupa ordularının durumundan bahsederek, "bazı Avrupa ülkeleri ordularının Sovyetlerin çöküşünden sonra gerilediğini, daha liberalleştiğini, barış gücü misyonlarına odaklandıklarını ve muharebe için yetersiz donanıma sahip olduklarını" savundu.

Bunun nedenini, "Almanların tekrar saldıracağı ya da Sovyetlerin geri geleceği" gibi düşüncelerin artık var olmamasına bağlayan Sheehan, "Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve diğer bazı ülkelerin, aktif muharebe gücüne ihtiyaçları kalmadığı inancıyla, ordularının barışçıl hedefler için kullanımı ve sosyalleşmesi yönünde gayret gösterdiğini" kaydederek, "buna, orduların sendikalaştırılması, eşcinsellerin alenen görev alabilmesi gibi unsurların da dahil olduğunu" belirtti.

Bu noktada konuyu 1995 yılında Bosna'nın Srebrenitza kentinde 8 bin Boşnak erkeğin öldürüldüğü katliama getiren Sheehan, oradaki BM barış gücü çerçevesinde görevli ve kenti korumakla yükümlü Hollandalı askerlerin, yetersiz teçhizata sahip orduların bir örneği olduğunu ifade ederek, "Güçten düşmüştüler, zayıf idare ediliyorlardı, Sırplar kente geldi, askerleri telefon direklerine bağladı ve Müslümanları öldürdü. Bu olay, 2. Dünya Savaşı'ndan beri Avrupa'daki en büyük katliamdı" dedi.

Levin, o anda söz alarak, kuşkucu bir tavırla Sheehan'a, "Hollandalı yetkililer size askerlerin olayı engellemedeki başarısızlığın nedeni olarak, orduda eşcinsel askerlerin görev yapması olduğunu mu söyledi?" sorusunu yöneltirken, Sheehan bu soruya, "Evet. Sorunun bir parçası olarak bunu da dahil ettiler" yanıtını verdi. Sheehan, bunu kimin söylediği sorusunu da, "Hollanda'nın eski genelkurmay başkanı" diye yanıtladı.

Sheehan'ın bu sözlerinden duyduğu şaşkınlığı gizlemeyen Levin, bazı orduların, muharebe kabiliyetleri pahasına barış gücüne odaklanmış olabileceğini kaydederek, "Ancak Hollandalı askerlerin bu başarısızlığını, aralarında eşcinsellerin olduğuna ya da eşcinsellere izin vermelerine bağlama çabasının tamamen hedef saptırma olduğunu düşünüyorum" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Amerikan ordusunda eşcinsellerin alenen görev alabilmesine yönelik kısıtlamaların sona erdirilmesini savunan isimlerden biri olan Levin, "Hollanda askerlerinin barışı uygulamak değil, korumak için eğitildikleri konusunda size katılıyorum. Ancak konuyla eşcinsellerin Hollanda ordusuna görev almasına izin verilmesi arasında bir bağlantı olduğunu söylemek, bir şekilde eşcinsellerin iyi savaşçı olmadıklarını ileri sürmek anlamına geliyor, ki bence bu tamamen yanlış. Bunun önümüzdeki duran konuyla da hiçbir alakası yok" diye konuştu.