BIST 10.644
DOLAR 32,15
EURO 35,09
ALTIN 2.524,24
HABER /  GÜNCEL

Sponsor savaşları...

Son dönemde oldukça popüler olan televizyon dizileri, sponsorluk yoluyla firmaların tanıtım aracı oldu. Firmaların amacı markalarına olan güveni artırmak.

Abone ol

Bundan 2 yıl önce Siemens Mobile'ın Asmalı Konak'a, Altınbaş'ın Zerda'ya, Atasay'ın Bir İstanbul Masalı adlı dizilere sponsor olmasıyla gündeme gelen bu alan, son dönemde oldukça popüler bir hal aldı.

Dizilere ana sponsorluk yapan firmalar arasında, Gülaylar Altın, Altınbaş, Assos ve Atasay, Sony Ericsson, Baymak, Uğur Mondial, Muratbey Peynirleri, Çoban Yoğurtları, Romanson ve Next & NextStar var.

Dört kat satış bekleniyor

Avrupa Yakası'nın ana sponsoru Sony Ericsson, geçen sezon yayınlanan Bir İstanbul Masalı, Sahra ve Alacakaranlık dizilerine de ürün yerleştirerek sponsorluk yaptı. Sony Ericsson, sponsor olacağı diziyi markanın yıllık stratejisine uygun olarak seçiyor. Sony Ericsson Pazarlama İletişim Müdürü Gül Saltuk, sponsorluğun satışlarını artırmasının yanı sıra, 'hatırlanma düzeyi'ne de olumlu katkı sağladığını söyledi.

Meridyen Saat tarafından Türkiye'ye getirilen Romanson, Yağmur Zamanı ile Beyaz Gelincik dizilerinin sponsoru. Meridyen Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hekimoğlu, "Romanson satış artışından önce marka bilinirliliğinin artması ve insanların kalitemize güvenmesini hedefliyor" dedi.
Uğur Derin Dondurucu'nun 2005 yılında satışa sunmaya başladığı Mondial motosikletler, 2005 kış yayın döneminde ATV'de yayınlanan Şöhret dizinin ana sponsoru. Marka, aynı zamanda Star TV'deki En Son Babalar Duyar'ın da sponsurluğunu yapıyor. Tanıtımlarla birlikte 2005 yılında 65 bin adet satılan motosikletlerin, 2006 yılında yapılan sponsorlukların da etkisiyle 250 bin satılması hedefleniyor.

Reyting'e göre satış

Reyting rekorları kıran Kurtlar Vadisi dizisinin ana sponsorluğunu yapan Yüksel Elektroteknik'in Next & Next Star markası yakında gösterime girecek 'Kurtlar Vadisi Irak'ın yan sponsoru olacak. Şirket yetkilileri, markanın satışlarında dizinin reytinglerinin artmasıyla birlikte büyük bir artış görüldüğünü söyledi.

Muratbey Peynirleri'nin Emret Komutanım'a sponsor olmasından sonra başka bir süt ürünleri markası olan Esaslı Gıda'nın bünyesinde yer alan Çoban markası şubatta Kanal D'de yayınlanacak Gönül dizisinin ana sponsoru oluyor.

Firmanın ürün müdürü Aylin Doyurgan, "Markanın bilinirliğinin artması için çalışıyoruz. Bunun için de dizileri seçtik" diyor.
Televizyon dizilerinin ana sponsorları

Sponsor firmaDizi

AtasayAşk Oyunu, Haziran Gecesi

AltınbaşYanık Koza, Ihlamurlar Altında, Aliye

AssosYabancı Damat, Kadın İsterse

Sony EricssonAvrupa Yakası

Final DersaneleriHayat Bilgisi

Uğur MondialŞöhret, En Son Babalar Duyar

Ekol GoldGümüş

Gülaylar AltınHırsız & Polis

Muratbey PeynirleriEmret Komutanım

BaymakBelalı Baldız

Next & Next StarKurtlar Vadisi

Çoban YoğurtlarıGönül

Altın firmalarının aşk rekabeti

Dizilere sponsorlukta sektör olarak ön sıralarda yer alan altın markaları, daha çok aşk, ilişkiler ve kadın sorunları üzerine yoğunlaşmış dizilere sponsor oluyor. Bu şirketler sponsorluğu tek bir spot ile ürünlerini tanıtabildikleri için tercih ediyor. Tasarımı ile dikkat çeken mücevherler reklam sonları ve başları dışında oyuncuların üzerinde de tüketicinin karşısına çıkıyor.

Ihlamurlar Altında, Aliye ve Yanık Koza'ya sponsor olan Altınbaş'a liderlikte Aşk Oyunu ve Haziran Gecesi'nin sponsoru Atasay eşlik ediyor. Yabancı Damat ile Kadın İsterse'nin sponsoru Assos, Hırsız ile Polis'in sponsoru Gülaylar Altın, Gümüş'ün sponsoru ise Ekol Gold.
Alınan bilgilere göre, Altınbaş'ın özel günlerde satışları, sponsorlukların da etkisiyle yüzde 100 oranında artıyor.

Kaynak: