BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.521,56
HABER /  DÜNYA

Sözde soykırım Avusturalya'daki Türkleri bir araya getirdi

Avustralya’nın Yeni Galler (NSW) Eyalet Parlamentosu’nun sözde Ermeni, Süryani ve Yunan soykırımları ile ilgili kararı kabul etmesine karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.

Abone ol

Avustralya’nın Yeni Galler (NSW) Eyalet Parlamentosu’nun sözde Ermeni, Süryani ve Yunan soykırımları ile ilgili kararı kabul etmesine karşı tepkiler çığ gibi büyüyor.

NSW’de bulunan Türk sivil toplum örgütleri, dernek ve vakıf yöneticilerinin ortak organizasyonuyla yarın parlamento binasın önünde büyük bir miting yapacak. Avustralya Türk Birliği (Australian Turkic Alliance - ATA) altında bir arayan gelen tüm cemaatler, dernekler ve kuruluşlar tepkisini Avustralya kamuoyuna duyuracak.

Yarın sabah yerel saate göre 10.30 Sidney merkezindeki Martin Place'deki Anzac anıtına çelenk koyduktan sonra, Eyalet Parlamentosu’na yürüyecek olan Avustralya’daki Türklerin, olabilecek provokasyonlara karşı önlem aldığı belirtiliyor. Dış Türkler Başkanlığı, NSW Danışma Kurulu’nun desteği ve Avustralya Türk Birliği organizasyonuyla gerçekleşecek olan ‘sözde soykırım’ mitingi Avustralya’da yaşayan tüm soydaşları birbirine kenetledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN BİLGİLENDİRİLECEK

Öte yandan miting öncesi yerel ve federal milletvekillerine ortak bir mektup yollayan Avustralya’daki Türk toplumu, son bir aydan bu yana mitinge hazırlık yapmak amacıyla periyodik bir şekilde bir araya geliyor. Galaksi Vakfı’nda yapılan toplantıya katılan toplum temsilcileri herkese çağrıda bulundu. 8 Mayıs’ta NSW Parlamentosu’nun onayladığı sözde Ermeni, Süryani ve Rum soykırımı kararını protesto etmek için bir araya gelen toplum temsilcileri, hep bir ağızdan herkesi 16 Haziran saat 11.00’de Martin Place’de buluşmaya çağırdı. Toplantının açış konuşmasını Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı Sidney Temsilcisi İzzet Anmak yaptı. İzzet Anmak, tüm vakıf, dernek, cemaat, cemiyet ve sivil toplum örgütlerinin, NSW Parlamentosu’nun almış olduğu sözde soykırım konusunda güzel bir birliktelik oluşturduğuna dikkat çekerek, bu güzel oluşumun Avustralya’da birliğin ve beraberliğin sembolü olacağını kaydetti. Anmak, önümüzdeki hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak toplantıya katılacağını belirterek, ATA çatısında yapılan lobi faaliyetleri hakkında bilgi vereceğini söyledi.

NİHAİ HEDEF, FEDERAL PARLAMENTOYA DA SÖZ KONUSU TASARIYI KABUL ETTİREREK, GELİBOLU TÖRENLERİNİ PROVOKE ETMEK

NSW Eyalet Parlamentosu Üst Kanadı’ndan sonra geçen Çarşamba günü Alt Kanadı da sözde Ermeni, Süryani ve Rum soykırımını tanınmıştı. Bizzat Eyalet Başbakanı Barry O’Farrell tarafından Parlamentoya sunulan önerge oybirliğiyle kabul edilmişti. 1 Mayıs günü Hıristiyan Demokrat Parti Başkanı Fred Nils’in verdiği önergenin oybirliğiyle kabul edilmesinden sonra Avustralya İsveç’ten sonra sözde Asuri-Süryani soykırımını kabul eden ikinci ülke oldu.

NSW Eyalet Parlamentosu, dönemin İşçi Partili Başbakanı ve halen Federal Dışişleri Bakanı olan Bob Carr hükümeti döneminde, sözde Ermeni soykırımı kararını almıştı. Bundan 13 yıl önce alınan karar, sadece Ermenileri kapsıyordu. Ancak 8 Mayıs’ta alınan karar, Liberal Partili Eyalet başbakanı Berry O’Farrell hükümetinin tam desteği ve İşçi Partili bazı milletvekillerinin de katkısıyla yapılan oylamada , ‘Soykırım kararı’nın kapsamı genişletilerek, Süryani ve Rumlar da oybirliğiyle eklenmiş oldu.