BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Soykırım suçlaması sonrası uzlaşma

Ruanda Cumhurbaşkanı 800 bin kişinin öldüğü 1994'teki soykırımdan sonra ilk kez Fransa'yı ziyaret ediyor. Ruanda, katliamda Fransız ordusunun da payı olduğunu söylüyordu.

Abone ol

Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame, iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları çerçevesinde 1994'teki soykırımdan bu yana ilk kez Fransa'yı ziyaret ediyor.

Ruanda, Hutular ve destekçileri tarafından büyük bir bölümü azınlıktaki Tutsilere mensup 800 bin kişinin öldürüldüğü c
2006'da bir Fransız mahkemesinin soykırıma o dönem isyancı bir Tutsi grubunun lideri olan Kagame'nin neden olduğu yönündei kararı ardından iki ülke diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Eski Belçika sömürgesi Ruanda ve Fransa arasındaki uzlaşma süreci, geçen yıl Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bu ülkeyi ziyaretiyle başlamıştı.

Sarkozy bu ziyaret sırasında Fransa'nın soykırım sırasında "bazı hatalar" yaptığını kabul etmekle birliktye özür dilemeye yanaşmamıştı.

Nicolas Sarkozy, "bir tür körlüğün" Fransa'nın o dönem iktidardaki Hutu hükümetinin "soykırım yönünü görmesini engellediğini" söylemişti.

Paul Kagame, Paris'te yaptığı açıklamada, artık ileriye bakmanın yollarını aradıklarını söyledi.

Kagame, iki ülke ilişkilerinin iyileşmesini istemeyenlerin olduğunu belirtti.

'Askerler öfkeli'

BBC Paris muhabiri Hugh Schofield'a göre Fransız ordusunun birçok mensubu, Ruanda'nın Fransız askerlerinin soykırım yapanları teşvik ettiği hatta soykırıma bizzat katıldığı suçlaması nedeniyle öfkeli.

Gözlemciler, ilişkilerin normalleşmesinin iki ülkenin de çıkarına olduğunu söylüyor.

Fransa'nın bölgede ağırlığı giderek azalırken, Cumhurbaşkanı Kagame insan hakları ihlalleri suçlamaları nedeniyle içeride ve dışarıda baskı altında.

Kagame ve Sarkozy bugün Elysee sarayında bir araya gelecek.