BIST 10.277
DOLAR 32,25
EURO 34,74
ALTIN 2.395,34
HABER /  DÜNYA

Son karikatüründe saldırıyı çizmiş!

Charlie Hebdo dergisinin genel yayın yönetmeni Stephane Charbonnier son karikatüründe saldırıyı resmetmiş!

Abone ol

2009 yılından beri derginin Genel Yayın Yönetmeni olan ve ‘Charb’ takma adını kullanan Stephane Charbonnier (47), çizdiği son karikatürde sanki saldırının haberini vermişti.

“Fransa’da hâlâ saldırı yok” başlıklı karikatürde silahlı bir kişinin “Temennileri sunmak için ocak sonuna kadar bekleyin” dediği resmediliyordu.

charlie-hebdo-son-karikatur.jpg
 

OLAY DERGİ

- Charlie Hebdo’nun 7 Ocak tarihli son sayısının kapağında, yeni romanı ile tartışma yaratan Fransız Yazar Michel Houellebecq var. Yazar, 3 haftadır Fransa’da büyük tartışma yaratan ve bugün kitapçılarda yer alacak Soumission (Teslimiyet) isimli romanında 2022 yılında Elysee Sarayı’na Müslüman bir cumhurbaşkanının seçilmesini konu ediyor. Dergi de dünkü kapağında yazarın fotoğrafına yer vererek “Sihirbaz Houellebecq’in tahminleri: 2015’te dişlerimi kaybederim, 2022’de de oruç tutarım” ifadelerini kullandı. Fransız Le Figaro Gazetesi de dünkü birinci sayfasında tartışma yaratan kitapla ilgili “Edebiyat dünyası kaynıyor, sosyal ağlar bununla çalkalanıyor, medya bunun peşinde... Paris’teki akşam yemeklerinde artık başka bir şey konuşulmuyor. Michel Houellebecq’in son romanı ‘Teslimiyet’ daha çıkmadan ortalığı birbirine kattı” yorumu yaptı.

- 1969 yılında kurulan haftalık hiciv dergisi Chalie Hebdo, çarşamba günleri piyasaya çıkıyor.

- 50 bin civarında satan dergi, çoğu zaman tartışma yaratan kapaklar bastı.

- Hz. Muhammed’i resmeden karikatürleri çok konuşulsa da dergi, Katolikleri, aşırı sağcıları, siyasetçileri de hicveden karikatürler yayınladı. Dergi, İslam dünyasının tepkisini ilk olarak 2006 yılında Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’ın Hz. Muhammed’i resmeden karikatürlerini basarak çekmişti.

- 3 Kasım 2011’de ise dergi ‘Sharia Hebdo’ adlı özel bir sayısında Hz. Muhammed’i kapağında resmedip onun ağzından “Gülmekten ölmezseniz 100 kırbaç” yazınca tepkiler daha da arttı, şiddet olaylarına dönüştü. Dergi yayınlanmadan Paris’teki merkezi molotofkokteyli ile ateşe verildi. Saldırıda yaralanan olmadı.

27306946.jpg

- 2012 yılında dergi yine Hz. Muhammed’in karikatürlerini (bazıları Hz. Muhammed’i çıplak resmeden) yayınlayınca 20 Müslüman ülkesinde büyük protesto gösterileri oldu. Fransa, karikatüre gösterilen tepki nedeniyle bazı ülkelerdeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreyle kapatmıştı.

1 SAAT ÖNCEKİ KARİKATÜR       

Derginin Twitter hesabından ise silahlı saldırıdan sadece 1 saat önce, yerel saatle 11.28’de IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’yi konu alan bir tweet atılmıştı. Dergi, Twitter mesajında Bağdadi’yi vaaz verirken gösteren bir karikatürle birlikte “Bağdadi’nin de temennisi: Her şeyden önce sağlık” ifadelerine yer vermişti. Mesajdaki sağlık vurgusunun Fransa’da bir süredir devam eden doktorlar greviyle ilişkili olabileceği belirtilirken bazı yabancı basın organlarında saldırının nedeninin bu karikatür olabileceği iddiasına yer verildi.