BIST 10.188
DOLAR 32,36
EURO 34,65
ALTIN 2.389,47
HABER /  GÜNCEL

Son 10 yılda dikilen fidan sayısı kaç?

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ağaçlandırma çalışmalarında gelinen noktayı anlattı.

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ağaçlandırmada Türkiye'nin kat ettiği mesafenin, bütün dünya tarafından takdir edildiğini belirterek, son on yılda 2,8 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını kaydetti.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Mehmet Sağlam başkanlığında toplandı.

Gönen Çayı'nın kirliliğinin yol açtığı sağlık sorunlarıyla ilgili gündemdışı söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, "Sayın Ertuğrul Günay'a Genel Kurul'da söz hakkı verilmemiş. Sayın Günay'a söz hakkımı vermeye hazırım" dedi.

Havutça, Gönen Çayı ile ilgili tedbirler alınmazsa hayvanların ardından insanların da ölmeye başlayacağını ileri sürdü.söyledi.

Gezi Parkı odaklı eylemlere de değinen Havutça, "Taksim Meydanı'nın adını, Demokrasi ve Özgürlük Meydanı koyalım" dedi.

Havutça'ya hükümet adına yanıt veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Gönen Çayı ile irtibatlı deri sanayicilerinin organize sanayi bölgesine taşınacağını, Gönen atıksu arıtma tesisinin de 2014 yılında tamamlanacağını kaydetti.

Gün geçtikçe Gönen Çayı'nın daha güzel hale geleceğini belirten Eroğlu, bilinçsiz ilaçlamanın da kirlenmeye neden olduğunu, buna yönelik de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte bilinçlendirme çalışması yapacaklarını dile getirdi.

Eroğlu, toplanan atık suların 2002'de yüzde 30'unun, bugün ise yüzde 72'isinin arıtıldığını bildirdi.

Türkiye genelinde 201 tehlikeli katı atık ve bertaraf tesisinin olduğunu aktaran Eroğlu, ülkede 117 noktada da hava kalitesinin ölçüldüğünü kaydetti.

Mavi Bayrak sayısının 342'ye yükseldiğini; 206 limanda atıkları toplayıp bertaraf eden tesisler olduğunu anlatan Eroğlu, balık çiftliklerinin, mahkemeyi bekleyen yüzde 3'ünün dışında tamamının belli mesafelere taşındığını söyledi.

Eroğlu, "Ağaçlandırmada kat ettiğimiz mesafe, bütün dünya tarafından takdir ediliyor. 2,8 milyar fidanı 10 yılda toprakla buluşturduk" dedi.

Çevreye çok önem verdiklerini belirten Eroğlu, "Çünkü çevreye yapılan 1 liralık yatırım, sağlıkta 10 liralık tasarruf getiriyor" diye konuştu.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Zonguldak'ın kurtuluşunun 92. yılıyla ilgili; MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz da tarımın sorunlarıyla ilgili gündemdışı konuşma yaptı.